Počeli novi mirovni razgovori o Kipru

Izvor: Southeast European Times, 04.Sep.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli novi mirovni razgovori o Kipru

Sastanak lidera zajednica kiparskih Grka i kiparskih Turaka u sredu predstavljao je zvaničan početak novih razgovora usmerenih na okončanje 34-godišnje podele Kipra.

03/09/2008

(Rojters, AP, AFP, CNN, DPA, BBC, FT, Euobzerver, Dojče Vele, CNA - 03/09/08; AP, DPA, CNA, Famagusta Gazete - 02/09/08)

Kiparski predsednik Demetris Kristofijas i lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat počeli su u sredu (3. septembra) novu rundu razgovora, usred velikih nada >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << da će proces dovesti do sporazuma kojim će biti okončana 34-godišnja etnička podela tog mediteranskog ostrva.

"Mi moramo konačno da stavimo tačku na patnje našeg naroda i ponovo ujedinimo našu zemlju", izjavio je Kristofijas polazeći na sastanak, koji je održan u rezidenciji specijalnog predstavnika UN za Kipar Taj-Bruk Zerihuna u tampon zoni UN koja deli Nikoziju. Razgovorima je prisustvovao i bivši australijski ministar inostranih poslova Aleksandar Dauner, koji je od jula specijalni izaslanik UN za Kipar.

Talatov glavni pomoćnik takođe je delovao optimistično u pogledu konačnog ishoda.

"Ovo je istorijski dan, divan dan", rekao je Ozdil Nami, piše Rojters. "Obojica lidera uputiće poruku nade svom narodu... i svetu, da su voljni da pregovaraju."

Poslednji pokušaj da se reši to pitanje završen je neuspehom u aprilu 2004. godine, kada su birači kiparski Grci u velikom broju odbacili sporazum o ponovnom ujedinjenju koji su predložile UN. Mada je većina kiparskih Turaka glasala u korist predloga, samo se međunarodno priznati deo ostrva pod upravom kiparskih Grka pridružio EU 1. maja te godine.

Očekivanja u pogledu zastalog mirovnog procesa povećala su se ranije ove godine, nakon što je Kristofijas odneo pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora i obećao da neće štedeti truda kada je u pitanju okončanje podele ostrva. U prvim razgovorima licem u lice održanim 21. marta, on i Talat su se složili da počnu pripreme za nove direktne pregovore.

Prema tom dogovoru, šest radnih grupa i sedam tehničkih komiteta uspostavljeno je u aprilu da izradi detalje sporazuma o ponovnom ujedinjenju, pre početka sveobuhvatnih mirovnih razgovora pod okriljem UN.

Posle nekoliko sastanaka na kojima je procenjen napredak koji su ostvarili paneli, pre otprilike šest nedelja Kristofijas i Talat su odredili 3. septembar kao datum početka novih pregovora.

U svom uvodnom govoru u sredu, Kristofijas je naglasio da svako rešenje treba da se zasniva na principima koje su on i Talat potvrdili na svojim prethodnim sastancima.

"Moramo dosledno da se pridržavamo dogovorene opšte osnove… federacije sa dve zone i dve zajednice, sa političkom jednakošću, kao što je definisano relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti, sa jedinstvenim suverenitetom, državljanstvom i međunarodnim identitetom", rekao je on.

Sporazum će morati da bude "odobren od strane građana na odvojenim istovremenim referendumima, bez arbitraže ili veštačkih rokova, kako bi se zagarantovalo da je proces pod kontrolom Kipra i da će ishod biti kiparsko rešenje koje su doneli Kiprani i za Kiprane", dodao je Kristofijas.

U centru pažnje sastanka održanog u sredu su proceduralna pitanja, a suštinski razgovori treba da počnu 11. septembra. Tokom pregovora biće razmotren niz pitanja vezanih za ponovno ujedinjenje, uključujući upravljanje, pitanja vezana za EU, ekonomiju, zdravstvo i životnu sredinu. Bezbednost, imovinska prava i teritorija će, kako se očekuje, biti neka od najproblematičnijih pitanja.

Rešenje pitanja Kipra značilo bi i kraj međunarodne izolacije kiparskih Turaka, koji čine manje od petine od ukupno skoro 800.000 stanovnika ostrva.

Mada nije postavljen nikakav krajnji rok za pregovore, Talat je izrazio nadu da bi sporazum mogao da bude postignut do kraja ove godine.

Dvojica lidera, za koje se očekuje da će se sastajati bar jednom nedeljno tokom razgovora, odlučili su da uspostave sigurnu otvorenu liniju da bi imali direktan telefonski kontakt tokom procesa.

Pohvaljujući dve strane zbog prevazilaženja poteškoća koje su se pojavile u proteklih nekoliko meseci i njihove posvećenosti postizanju rešenja, Dauner je upozorio na potencijalne poteškoće i izazove u narednim mesecima.

"Kiparski problem nije nepremostiv i pregovori koje danas počinjete mogu i moraju da imaju uspešan ishod", rekao je on na razgovorima u sredu. "Vi ste u kontroli ovog procesa i, kao rezultat toga, vaše dalje liderstvo kritičan je element za njegov uspeh."

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.