Počeli Gulini dani u Petrovcu na Mlavi

Izvor: RTS, 25.Mar.2015, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli Gulini dani u Petrovcu na Mlavi

U Petrovcu na Mlavi, otvorena je šesta po redu Smotra glumačkih ostvarenja "Gulini dani". Festival se održava u čast Dragoljuba Milosavljevića Gule, glumca rođenog u Petrovcu na Mlavi, a nadmeću se glumci amaterskih pozorišta iz Srbije.
Smotru "Gulini dani" otvorilo je amatersko pozorište "Bata Bulić" iz Petrovca na Mlavi predstavom "Dragutin Tomašević - čovek sa dva srca", koja govori o prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << srpskom Olimpijcu iz sela Bistrica kod Petrovca.

Nagrada za najboljeg glumca večeri pripala je Ljubomiru Deniću u ulozi Živka Nastića, Dragutinovog glavnog konkurenta.
"Ja ne pravim razliku da li ću igrati u Petrovcu na Mlavi, da li ću igrati u Beogradu ili nekom susednom selu. Ja uvek igram punom snagom, tako sam naučio od svojih kolega koji su četrdeset godina na ovoj sceni", kaže Denić o svojim zalugama.
"Sve dok ne odustaneš, niko ne može da te pobedi", rečenica je koju u predstavi govore Dragutinu Tomaševiću. Ona odlično opisuje i neprikosnoveni entuzijazam petrovačkih glumaca, koji su ovom predstavom izašli iz okvira amaterizma. Osim o počecima Olimpizma u Srbiji i nepovratno žrtvovanim talentima Srbije u ratovima prošlog veka, ova predstava govori O dva Dragutinova čista srca. Glumac koji ga igra, smatra da takvih ljudi ima i danas.
On bi uglavnom uradio isto što i prvi srpski maratonac.
"Možda bih bio brži. Oženio bih Nadu pre nego pođem u rat. A ostalo sve isto. Sigurno bih otišao u rat i borio se za svoju zemlju."
Predstavu je delimično finansiralo i Ministarstvo kulture i informisanja. Pozorište Bata Bulić ima punu podršku Kulturno prosvetnog centra.
"Vrednujemo ono što je glumački trud i kvalitet same glume, a samim tim veoma je značajan festival za ovu opštinu koja je privilegovana da ima pozorište, za razliku od mnogih opština koje nemaju, a mnogo su veće", kaže direktror Kulturno-prosvetnog centra Miodrag Lukić.
Na Gulinim danima nastupiće i pozorišta iz Jagodine, Bogatića, Smederevske Palanke i Kruševca.
Ćerka Dragoljuba Milosavljevića Gule - Vladica Milosavljević, odigraće monodramu "Marks u Sohou".
rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.