Počeli Dani Laze Telečkog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli Dani Laze Telečkog

KUMANE -

Premijernim prikazivanjem monodrame Aleksandra Popovića "Franš Depere na Južnom Bulevaru", u izvođenju Jovice Jašina, večeras je u Kumanu, naselju u opštini Novi Bečej, otvorena tradicionalna pozorišna manifestacija "Dani Laze Telečkog".

Ta monodrama, priča o penzionisanom železničaru, večeras je doživela prvo scensko izvođenje baš u Kumanu, rodnom mestu velikana srpskog glumišta Laze Telečkog (1839-1873).

Zanimljivo je i to da se radnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Popovićevom štivu odigrava u beogradskom hotelu "Mažestik", a glumac i režiser Jašin je premijeru odigrao u seoskoj kafani "Mažestik", čiji ambijent mu je pružio odličnu scenografiju.

Telečki je postao glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu 1861. godine, kada je ono osnovano, a za svega desetak godina odigrao je oko 200 različitih uloga u tadašnjim novosadskim, beogradskim i zagrebačkim pozorištima.

Umro je mlad, u 34. godini života, ali je ostavio izuzetno vredna i raznovrsna ostvarenja, na pozorišnoj sceni kao glumac i reditelj, ali i kao dramski i književni stvaralac.

Organizacioni odbor ovogodišnje manifestacije "Dani Laze Telečkog", koja se završava 17. oktobra, pripremio je raznovrstan pozorišni repertoar i više predstava za sve uzraste.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počeli Dani Laze Telečkog

Izvor: S media, 14.Okt.2011

Monodramom "Franš Depere na Južnom Bulevaru" u Novom Bečeju otvorena pozorišna manifestacija "Dani Laze Telečkog". Manifestacije traje do 17. oktobra, a gledaoce očekuje raznovstan pozorišni repertoar i predstave za sve uzraste. ..Premijernim prikazivanjem monodrame Aleksandra Popovića "Franš...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.