Počeli 49. Mokranjčevi dani

Izvor: RTS, 12.Sep.2014, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli 49. Mokranjčevi dani

U Negotinu su počeli 49. Mokranjčevi dani. Ove godine, posvećena su stogodišnjici od smrti najvećeg srpskog kompozitora.

Povodom jubileja značajnog ne samo za kulturu Srbije, koji je prepoznao Unesko i stogodišnjicu od smrti Mokranjca, na ovogodišnjem festivalu biće izvedena i dela iz opusa Mokranjca koja su retko na repertoaru i ne pripadaju domenu horske muzike, u kojoj je on dao najznačajniji doprinos.

Najstariji festival horske muzike u Srbiji ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obuhvata nastupe Beogradskog pevačkog društava sa kojim je Mokranjac putovao i za koje je pisao svoje "Rukoveti", program muzičke škole "Stevan Stojanović Mokranjac" iz Negotina, koju je Mokranjac osnovao kao prvu muzičku školu u Srbiji.

Zatim predstavu posvećenu savremeniku i prijatelju Mokranjca, Branislavu Nušiću po tekstu Duška Kovačevića u izvođenju "Zvezdara teatra", nastupe najboljih srpskih horova koji će izvoditi svetovnu i duhovnu Mokranjčevu muziiku. U okviru manifestacije pokrenut je i nov program za mlade, kviz posvećen Mokranjcu.

Prve festivalske večeri, nastupio je makedonski Hor "Kočo Racin" iz Skoplja, Hor "Ignacij Hladnik" iz Tržiča u Sloveniji, Hor " Juventus kantat" iz Sombora i Hor Hrama "Svete Trojice" iz Negotina.

Obavezna kompozicija je najznačajnija i najteža Mokranjčeva "Deseta rukovet" a pobednik "Natpevavanja" pored prestižne nagrade "Statuete Stevana Mokranjca", dobija i celovečernji koncert na jubilarnom, pedestom festivalu 2015. godine.

U muzičkim programima tokom devet festivalskih dana nastupiće Hor Obilić AKUD "Branko Krsmanović", Niški kamerni hor i Kamerni orkestar "Konstantinus", Prvo beogradsko pevačko društvo sa dirigentom Svetlanom Vilić, učenici i profesori Muzičke škole Mokranjac iz Beograda, hor RTS-a sa dirigentom Bojanom Suđićem i pijanista Aleksandar Serdar.

Na 49. Festivalu biće održana višednevna Radionica pojanja i pevanja pod nazivom: "Tokovi razvoja pravoslavne muzike: od Mokranjčevog melografskog i kompozitorskog rada, do stvaralaštva savremenih autora" i naučna tribina "Mokranjac, kao kultura i ikona".

Festival Mokranjčevi dani održava se uz podršku Ministarstva kulture i lokalne samouprave i brojnih prijatelja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.