Počeli 33. Matićevi dani

Izvor: RTS, 08.Sep.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli 33. "Matićevi dani"

Tradicionalna književna manifestacija 33. "Matićevi dani" posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću (1898.-1980.) rođenom u Ćupriji, otvorena je u ovom gradu, izložbom umetničkih radova sa konkursa "Matiću u čast" u Muzeju "Horeum Margi Ravno."

Manifestaciju je otvorila direktorka Narodne biblioteke "Dušan Matić" Gordana Marković a trajaće do 12. septembra, prenosi Tanjug.

"Matićevi dani" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.

"Naša biblioteka, kao organizator ove manifestacije, uvek iznova i sa velikim razlogom želi da podseti sve nas na značaj koji je u kulturnom životu Srbije imao Matić kao svestrana stvaralačka ličnost i bez sumnje jedan od najvećih srpskih intelektualaca u drugoj polovini 20. veka", rekla je Markovićeva.

Na otvaranju su nastupili polaznici Škole za muzičke talente u Ćupriji a o izloženim umetničkim radovima govorio je akademski slikar i direktor Muzeja Novak Novaković.

Centralni deo manifestacije je 12. septembra, uoči rođendana Matića, kada će u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u njegovoj rodnoj kući i nosi njegovo ime, održati okrugli sto na temu "Matićev pogled iskosa", učesnici su pisci Radomir Andrić, Branislav Veljković, Jeremije Lazarević...

Toga dana biće uručen i "Matićev šal" nagrada mladom pesniku Srbije, do 27 godina, za najbolju zbirku pesama objavljenu između dve manifestacije a ove godine je dobitnik mladi pesnik iz Beograda Ognjen Karadžić za knjigu pesama "Prljave ljudske šake" u izdanju Književne omladine Srbije.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

U muzičkom delu programa učestvuju Jelena Stanojević, sopran i Jovan Stanojević, pratnja na harmonici.

U okviru manifestacije, 9. septembra, gostuje Zvezdara Teatar iz Beograda sa "Grupnom terapijom" Srđana Jovanovića.

Dan kasnije, 10.septembra, na programu je predstava za decu "CCudne zveri na proveri" Milivoja Mladenović u izvođenju "Velikog teatra" iz Jagodine. U 18 sati u Narodnoj biblioteci "Dušan Matić" biće održano poetsko veče "Večni plamen", a svoje stihove govoriće pesnici iz Ćuprije, Jagodine i Paraćina.

Koncert operskih arija, italijanskih i španskih pesama, na programu su 11. septembra. Solista Ksenija Jojić, sopran, klavirska saradnja prof. Milivoje Veljić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ćuprija: Počeli 33. “Matićevi dani”

Izvor: Šumadija Press, 09.Sep.2014, 16:16

Tradicionalna književna manifestacija 33. "Matićevi dani" počela je juče u Ćupriji izložbom umetničkih radova sa konkursa "Matiću u čast".

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.