Počela vojna vežba SAD i J. Koreje

Izvor: B92, 24.Feb.2014, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela vojna vežba SAD i J. Koreje

Seul -- Južna Koreja i SAD započele su zajedničku vojnu vežbu uprkos protivljenju Severne Koreje koja je nedavno ušla u fazu popravljanja odnosa s Južnom Korejom.

Početak ovogodišnjih vojnih vežbi poklopio se sa spajanjem porodica razdvojenih Korejskim ratom, do kojeg je došlo posle više od tri godine zastoja, što je probudilo nade da će krenuti saradnja Pjongjanga i Seula, prenela je agencija AFP.

Pjongjang je najpre tražio da se planirane vežbe SAD i Južne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koreje odlože dok se ujedinjenje porodica ne završi u utorak, ali je to Seul odbio, a potom je Pjongjang, što je retkost, ipak dozvolio okupljanje porodica prema planu.

Zajednička vojna vežba SAD i Južne Koreje trajaće do 18. aprila, a u njoj učestvuje 12.700 američkih vojnika i jos veći broj južnokorejskih.

Vojne vežbe SAD i Južne Koreje redovno nailaze na osudu Pjongjanga, koji ih označava kao probe za invaziju.

Seul i Vašington ističu da su po prirodi defanzivne zemlje, koje vežbaju različite scenarije borbe u slučaju napada Severne Koreje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojna vežba SAD i Južne Koreje

Izvor: Akter, 24.Feb.2014

Južna Koreja i SAD započele su danas zajedničku vojnu vežbu uprkos protivljenju Severne Koreje koja je nedavno ušla u fazu popravljanja odnosa sa Južnom Korejom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.