Počela rekonstrukcija Opšte bolnice u Smederevskoj Palanci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2020, 15:33

Počela rekonstrukcija Opšte bolnice u Smederevskoj Palanci

Rekonstrukcija Opšte bolnice ''Stefani Visoki '' u Smederevskoj Palanci počela je danas, a vrednost radova je više od tri milijarde dinara.

Novac je obezbedila Vlada Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja, a rok za završetak radova je tri godine.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je ovo veliki dan za Smederevsku Palanku i podseća da je u poslednje tri godine u Opštoj bolnici ''Stefan Visoki'' zaposleno više od 160 zdravstvenih radnika, od toga 79 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na neodređeno, kao i da je odobreno 27 specijalizacija.

''Odobrili smo u poslednje tri godine više spacijalizacija nego što je odobreno za prethodnih 14 godina'', rekao je ministar i podsetio da su zbog nedostatka kadrova u toj bolnici radili zdravstveni radnici koji su stekli uslov za penziju.

Naglasio je da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo i da će se nastaviti sa politikom zapošljavanja mladih lekara.

''Omogućićemo vaše usavršavanje i edukaciju'', rekao je Lončar i dodao da se tokom epidemije pokazalo da država nije pogrešila što je prethodnih godina ulagala u zdravstveni sistem.

Država je, kako kaže, u poslednjem periodu izdvojila 108 miliona dinara za opremu koja se već koristi - rendgen aparata, sterilizatore, operativne stolove…

Rekonstrukcija bolnice će imati tri faze, a prva podrazumeva zamenu krova, kompletne stolarije, fasade i obnovu prijemnog dela zgrade.

Druga i treća faza podrazumevaju izgradnju i opremu potpuno novog bloka ukupne površine više od 8.500 kvadratnih metara.

Direktor Opšte bolnice ''Stefan Visoki'' Nikola Ristić kaže da je ideja o rekonstrukciji te ustanove nastala pre više od četiri godine i da se u zgradi koja je podignuta 1948. godine, kako je naveo, nagomilalo mnogo problema.

''Ništa se ne bi desilo da nismo imali podršku predsednika države, Vlade Srbije, Ministarstva zdravlja. Projekat je završen i radovi danas počinju'', rekao je Ristić.

On je dodao da će u krugu bolnice biti izgrađen i heliodrom koji će, osim Smederevske Palanke, koristiti i Velika Plana.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen kaže da je ta opština tri godine bila jedna od najzaduženijh u Srbiji i da je više od 20 godina bila zaboravljena od svih što se tiče infrastrukturnih radova.

''Za kratko vreme uspeli smo da se vratimo na mapu industrijskih gradova, gde smo nekada i pripadali.Bili smo prepoznatljivi po 'Goši', sada se nadamo da će nas prepoznavati po automobilskoj industriji'', rekao je Vučen.

On je naglasio da će kompanija kjungšin kejbl uložiti više od 25 miliona evra i da će u njoj raditi više od 700 radnika.

Kada se završi rekonstrukcija bolnice, kako je rekao, to će biti jedan od najmodernijih medicinskih centara u tom delu Srbije.

''Srećan sam što vidim mnogo mladih među zdravstvenim radnicima koji će ovde zasnivati porodice i ostati u Smederevskoj Palanci'', rekao je Vučen.

Predstavnici korejske kompanije ''Kjungšin kejlb'' uručili su danas vrednu donaciju palanačkoj bolnici od 10 monitora i CTG aparata.

Generalni direktor kompanije "Kjungšin kejbl" Seo Jae Keun rekao je da će ta kompanija početi da posluje naredne godine i da se donira medicinska oprema uz pomoć njihove centrale u Južnoj Koreji.

''Donacija nije velika, ali želimo da pomognemo našim prijateljima u Smederevskoj Palanci'' rekao je Keun.

U Smederevskoj Palanci se gradi fabrika auto delova, ogranak korejske kompanije "Kjungsin kejbl" koja će zapošljavati 1.000 radnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.