Izvor: SandzakPress.net, 13.Mar.2024, 13:43

Počela rekonstrukcija Kule Džephane

Postavljanjem skela i zaštitne ograde, počela je prva faza rekonstrukcije Kule Džephane na Novopazarskoj tvrđavi, nakon što je prvobitni rok za završetak radova bio odložen. Početak radova bio je najavljen još krajem oktobra prošle godine, a posao rekonstrukcije ove kule, koja je trebalo da traje četiri mjeseca i bude već pri kraju, pripao je beogradskoj kompaniji “Koto”. Radove na rekonstukciji Džephane, “Koto” treba da izvrši sa lokalnom firmom “DMD Krov”, za 20,2 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << dinara bez uključenog poreza. Primedbe na račun rekonstrukcije ovog objekta iznijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) koje smatra da se planiranim projektom u potpunosti mijenja izgled tog kulturno historijskog spomenika, te da se njime odstupa od autentičnosti i narušava slika grada. Projektom rekonstrukcije Kule Džephane, koji je radio Republički zavod za zaštitu spomenika, u prvoj fazi je predviđena sanacija ogradnog zida, a planirana je i sanacija, restauracija i konzervacija i ostalih ključnih objekata u okviru severne tabije a to su Baruthana i Zindan. Ostaci kula Džephane, Baruthane i Zindana otkriveni su 2019.godine nakon zaštitinih arheoloških istraživanja koje je sproveo Muzej “Ras“ u Novom Pazaru. (Radiostoplus) The post Počela rekonstrukcija Kule Džephane appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bijeliću i Korićancu 20 miliona za gradnju hotela Vlade RS

Izvor: Capital.ba, 13.Mar.2024

JAHORINA – Preduzeća „Gradip“ iz Prnjavora Branimira Bijelića i „Korićanac ZRUG“ Luke Korićanca dobili su od Vlade Republike Srpske 19,9 miliona maraka vrijedan posao izgradnje hotela „Partizan“ na Jahorini. FOTO: Klix Njihova ponuda bila je jedina na tenderu koji je raspisan krajem...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.