Počela prijava za projekat Digitalna škola

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2010, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela prijava za projekat "Digitalna škola"

BEOGRAD -

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić objavila je danas početak projekta "Digitalna škola" koji će omogućiti da više od 1.100 osnovnih škola u Srbiji dobije računarske kabinete.

Škole se mogu prijaviti do 15. septembra, a projekat vredan 650 miliona dinara trajaće do kraja naredne školske godine.

"Projekat podrazumeva opremanje jedne učionice u svakom školskom objektu", rekla je Matićeva i dodala da je plan da udaljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << škole, koje se nalaze u manje naseljenim mestima i selima širom Srbije, dobiju digitalne kabinete.

Prema njenim rečima, svaka učionica, u zavisnosti od veličine, dobiće do 30 mesta za rad učenika na savremenim računarima.

"Za najnerazvijenijih 40 opština Ministarstvo će pomoći da se stvore uslovi, dovede struja i odgovarajuće Internet instalacije, kako bi učionica bila u potpunosti funkcionalna", istakla je Matićeva.

Kada je reč o obavezama, ona je navela da će svaka škola odrediti jednog nastavnika koji će biti zadužen za tehničku ispravnost učionice, a direktor će svakog tromesečja slati izveštaj kako funkcioniše digitalni kabinet koji će takođe kontrolisati lice koje je ovlastilo Ministarstvo.

Taj projekat je jedan od elemenata velikog projekta "Digitalna Srbija", koje Ministarstvo namerava da sprovodi u narednim godinama i koje treba da unapredi funkcionisanje informacionog društva u zemlji, ukazala je Matićeva i dodala da će to doprineti konkurentnosti privrede i kvalitetu života građana.

"Do kraja sledeće školske godine sve škole treba da imaju računarske kabinete, a u istom periodu treba da se napravi jedinstven sistem pristupa Internetu preko akademskih mreža Srbije i uz pomoć sredstava koje smo dobili od Grčke u okviru 'Helenik plana"', ukazala je ministarka.

Brzinu pristupa Internetu diktiraće lokalni uslovi, a tamo gde nema nikakvih uslova obezbediće se bežični pristup, najavila je Matićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.