Počela prerada šećerne repe u Banatu

Izvor: RTS, 01.Sep.2017, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela prerada šećerne repe u Banatu

Šećerna repa u Srbiji proletos je zasejana na 56.000 hektara, 10.000 hektara manje nego prethodnih godina. I pored sušne godine, očekuje se prinos sličan prošlogodišnjem. U fabrici šećera "Šajkaška" u Žablju, potpaljena je krečna peć.
Nikola Jeremin poljoprivredni proizvođač iz Bačkog Gradišta ovoga proleća šećernu repu je zasejao na površini od tridesettri hektara, uz kompletnu primenu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << agrotehnike i pored izuzetno teške proizvodne godine očekuje rod približan prošlogodišnjem od sedamdeset dve tone po hektaru sa digestijom većom od šesnaest procenata saharoze što se tiče cene.

"Mismo pravili ugovore na četri ipo dinara za kilogram, a ako nešto bude više dobro, a ako nebude šta da radimo, mi tu ništa ne možemo tako smo potpisali ugovor", kaže Nikola Jeremin, proizvođač iz Bačkog Gradišta.
U fabrici šećera "Šajkaška" u Žablju po trideset deveti put potpaljena je krečna peć i krenula je ovogodišnja kampanja prerade slatkog korena, koja su očekivanja.
"Iza nas je jedan značajan period suše koji je umanjijo rod šećerne repe i ako ga poredimo sa prošllom godinom biće umanjen za trideset posto. Mi procenjujemo daće obogodišnji rod biti od pedeset tona po hektaru i smatramo da je to nešto što neće zadovoljiti očekivanja naših proizvođača", kaže Milan Martić Direktor sirovinskog sektora šećerane Crvenka.
Ali i pored svih problema u Helenik Šugaru očekuju proizvodnju od osamdeset hiljada tona šećera.
"Cene su u ovom trenutku malo manje nego u prošloj godini,verovatno ćemo šećera imati dovoljno za domaće tržište, a sav višak iz naše zemlje ići će na tržište Evropske Unije i CEPTE", kaže Petros Gemintzis, generalni direktor šećerana u Crvenki i Žablju.
Šećer je berzanski proizvod i svake godine cena na međunarodnom tržištu varira pa to u znatnoj meri utiče i na naše proizvođače, velika je konkurencija pa se stalno moraju tražiti nova tržišta za plasman šećera iz Srbije po najpovoljnijim mogućim uslovima.
rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.