Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela odbrana Nasera Orića

Hag -- U Hagu je danas počeo dokazni postupak odbrane na suđenju Naseru Oriću.

Svedočenjem Edine Bećirović, bivše novinarke iz Sarajeva, a danas istražitelja u timu Odbrane, pred sudijama Haškog tribunala počeo je dokazni postupak odbrane Nasera Orića, bivšeg komandanta snaga bosanskih Muslimana u Srebrenici, optuženog za zločine nad Srbima, tokom 1992. i 1993. godine.

Odbrana Nasera Orića počela je sa osporavanjem optužnice koja ga, na osnovu individualne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i komandne odgovornosti, tereti za mučenje i ubistva sedam srpskih zatvorenika u policijskoj stanici u Srebrenici. Istovremeno, bivši komandant snaga bosanskih Muslimana, tereti se za bezobzirna razaranja srpskih sela u okolini Srebrenice. U optužnici je navedeno da je, tokom operacija muslimanskih snaga u opštinama Bratunac, Srebrenica i Skelani, zapaljeno i na drugi način uništeno minimum 50 sela i zaseoka, naseljenih prvenstveno srpskim stanovništvom. Posledica tih razaranja bilo je iseljavanje više hiljada Srba iz tog kraja. Među selima koja su najteže postradala pominju se Ratkovići, Kravice, Fakovići, Ježestica.

U pauzi, koja je usledila posle izvođenja dokaza Tužilaštva, Sudsko veće, kojim predsedava Karmel Agijus sa Malte, obišlo je Srebrenicu i okolinu kako bi se upoznalo sa terenom i proverilo neke navode koji su se čuli u dosadašnjem toku suđenja.

U Haškoj optužnici protiv Nasera Orića ne navode se, međutim, brojna ubistva u selima oko Srebrenice za koja ga optužuje lokalno srpsko stanovništvo, pa ni ubistvo srpskih civila na Božić 1993. u selu Kravice. S druge strane, odlukom Sudskog veća, Naser Orić je i pre početka izvođenja dokaza odbrane, oslobođen optužbi da je odgovoran i za pljačku koja se dogodila u pomenutim selima. Zaključivši da Tužilaštvo nije izvelo dovoljno ubedljive dokaze koji bi potkrepili takve navode optužnice, Sudsko veće je zatražilo da se oni brišu.

Sudsko veće takođe se uverilo da su se zločini za koje se tereti Orić, dogodili u uslovima kada su se njegove jedinice nalazile u okruženju srpskih snaga. Zato sudije, kako je objašnjeno, shvataju da su napadi Orićevih snaga na srpska sela bili neophodni za njihov opstanak u Srebrenici, što će, svakako, biti jedan od dodatnih olakšavajućih okolnosti za Orićevu odbranu.

Pripreme za početak odbrane Nasera Orića protekle su u žučnoj raspravi sa Sudskim većem oko odluke da se broj svedoka koji će govoriti u korist optuženog ograniči na 30, odnosno da izvođenje dokaza bude završeno u roku od dva meseca . Ta odluka, po mišljenju branilaca, ugrožava pravednost postupka i onemogućava izvođenje dokaza odbrane, zbog čega su branioci najavali, pa odustali od mogućnosti da svedoke uopšte i ne dovode u Hag. Umesto toga, odbrana će uložiti žalbu pa će o broju svedoka konačan sud doneti Žalbeno veće. Ukoliko bi ono dozvolilo, što je malo verovatno, da odbrana pred sudije izvede oko 70 svedoka, to bi bio presedan u Tribunalu, gde bi se prvi put dogodilo da odbrana izvede više svedoka nego Tužilaštvo, ua B92 javlja specijalni izveštač iz Haga Ljubica Gojgić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.