Počela obnova Preobraženskog hrama u Pančevu

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela obnova Preobraženskog hrama u Pančevu

U Pančevu je počela obnova Preobraženskog hrama, koji je pod zaštitom države. Hram je u veoma lošem stanju i u prvoj fazi biće popravljeni krov i krst na zvoniku.
Preobraženski hram je građen u periodu od 1873. do 1878. godine u neovizantijskom stilu. Bila je to prva građevina tog tipa u Vojvodini, nastala kao ideja da se uspostavi kontinuitet sa srednjovekovnim srpskim graditeljstvom. Zub vremena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je učinio svoje i odavno je već bila neophodna obnova ovog hrama, jer su zvonik i bakarni pokrivač krova dotrajali,a fasada otpada.

"Da što pre ovu svetinju dovedemo u njeno prvobitno stanje i da ponovo lepo izgleda i da bude ukras i spolja i iznutra, samog grada Pančeva", kaže Stojče Cvetkovski, protojerej.
Svi ornamenti u crkvi su pozlaćeni , a posebnu vrednost joj daje ikonostas koji je oslikao Uroš Predić. Krajem 18.veka monasi iz Studenice ovde su na godinu dana preneli mošti Stevana Prvovenčanog.
"Moram da kažem da su ovo jako zahtevni radovi.Sam zvonik i krov kupole nalaze se na visini od preko 40 metara, tako da sve to iziskuje dobro znanje i nemala sredstva da se sve završi", kaže Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.
Urađen je i projekat obnove fasade i tek kada se i to zvarši hram će zasijati punim sjajem.
"Dobili smo izvođača za istraživanje keramoplastike na fasadi same crkve i tu ćemo videti koliko su ti delovi oštećeni, a koji su svojevremeno rađeni u Mađarskoj. Mora se videti koliko ih ima, od kog su materijala i sve to treba uvrstiti u projekat obnove fasade", kaže Jasmina Vujović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Pančevo.
Za 65 radnih dana treba da se zameni krov zvonika i da se skine krst koji će se ponovo pozlatiti,a za ove radove je izdvojeno dva miliona sto pedeset šest hiljada dinara.
rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.