Počela nova sezona u Petnici, prvi put i ekonomija na programu

Izvor: Blic, 10.Feb.2014, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela nova sezona u Petnici, prvi put i ekonomija na programu

Istraživačka stanica Petnica započela je 33. sezonu obrazovnih programa za talentovane srednjoškolce koji su zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke. Tokom predstojeće sezone seminara, kroz jednu od 17 naučnih disciplina u Petnici će proći oko 1.500 srednjoškolaca iz svih krajeva Srbije, ali i iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore.

Učenici 500 različitih škola će tako imati priliku da svoje prve korake u nauci ostvare u laboratorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i kabinetima ove jedinstvene naučno-obrazovne institucije u ovom delu Evrope. Sezona obrazovnih programa u 2014. godini podrazumeva četiri ciklusa seminara – zimske, prolećne, letnje i jesenje. Tokom cele godine planirana je realizacija oko 150 različitih seminara, kampova, radionica i škola, a ciklus je tradicionalno počeo radionicom za studente-saradnike, svojevrsne vršnjačke edukatore koji će pomagati u realizaciji programa za srednjoškolce.

- Letnji programi su najvažniji u naučno-obrazovnom procesu u Petnici. Tada srednjoškolci, naši polaznici, imaju priliku da realizuju svoje male naučne projekte, mentorisane od strane naučnika – postdiplomaca i doktora nauka sa instituta i fakulteta. Boraveći u najmodernijim laboratorijama i radeći na pravoj naučnoj opremi, oni imaju priliku da dožive relnu nauku već kao tinejdžeri. Učenje kroz istraživanje i otkrivanje je osnovni obrazovni model koji primenjujemo – kaže Nikola Božić, rukovodilac u Istraživačkoj stanici.

Za ovu godinu Petnica planira i nekoliko eksperimentalnih programa iz oblasti finansija, ekonomije, ali i klimatskih promena. U toku je priprema ovih programa u saradnji sa poznatim stručnjacima, ali i bivšim petničarima koji sada uspešno rade širom sveta.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.