Počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Izvor: Beta, 03.Avg.2020, 10:51

Počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Uz intoniranje himne "Bože pravde", špalir garde na ulazu u Dom Narodne Skupštine, ali i demonstracija ispred glavnog ulaza, počela je konstitutivna sednica novog 12. saziva Skupštine Srbije.Predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala je prvu sednicu u 12. sazivu za 3. avgust, dan pre isteka roka za verifikaciju mandata koji je najviše 30 dana od proglašenja rezultata parlamentarnih izbora održanih 21. juna 2020. godine.Po pravilu konstitutivnom sednicom predsedava najstariji poslanik, a ovog puta to je 91-godišnja Smilja Tišma, sa liste Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija koja je na početku čestitala poslanicima i poželela im uspeh u radu.Prva tačka dnevnog reda današnje sednice je potvrdjivanje mandata narodnih poslanika, i to je najverovatnije jedina tačka koja će danas biti i završena.U nastavku se očekuje izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara skupštine, kao i izbor članova parlamentarnih radnih tela.Poslanici će danas položili zakletvu koja glasi:"Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i gradjanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti gradjanima Srbije, istini i pravdi".Od konstituisanja novog saziva Skupštine, počinje da teče rok od 90 dana za formiranje nove Vlade.Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše poslaničkih mesta 188 osvojila je lista ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konstituisan novi saziv Skupštine Srbije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Avg.2020

Polaganjem zakletve poslanika konstituisan je novi, 12. saziv Skupštine Srbije. Za vreme sednice, nekoliko desetina ljudi protestovalo je ispred parlamenta.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.