Počela je čistka

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 20:44

Počela je čistka

Kina je uklonila vođe elitne jedinice zadužene za njen nuklearni arsenal.

Stručnjak za Njuzvik je taj potez ocenio kao reakciju na pogunu Vagnerovaca.

Bivši zamenik načelnika mornarice Vang Houbin i član centralnog komiteta stranke Sju Sišen imenovani su za vođe odeljenja za raketne snage Narodne oslobodilačke armije (PLA), koje kontrolišu kineske nuklearne i konvencionalne rakete. Obojica su unapređeni iz čina general-potpukovnika u generala, najvišeg čina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kini za aktivne oficire.

Imenovanja su usledila nakon spekulacija o tome gde se nalaze prethodni načelnik jedinice, general Li Jučao, i njegov zamenik general Liu Guangbin. South China Post je ranije u julu izvestio da se njih dvojica, kao i Lijev bivši zamenik Džang Džendžong, suočavaju sa istragama o korupciji.

Kreg Singlton, zamenik direktora Kineskog programa i viši saradnik u američkom trustu mozgova Fondacije za odbranu demokratija (FDD), rekao je da je Si verovatno bio pod uticajem Vagnerove pobune, u kojoj je velika grupa plaćenika predvođena njenim osnivačem Jevgenijem Prigožinom pokušala da srušiti vojni establišment zemlje, u direktnom izazovu Vladimiru Putinu.

"Neuspela Vagnerova pobuna je skoro sigurno pojačala Sijevu fiksaciju na ideološku kontrolu, čak i na račun ekonomskog rasta i tekuće modernizacije kineske vojske“, rekao je Singltonu.

Neočekivane kadrovske promene najavljene su na svečanosti u sedištu Komisije u Pekingu dan uoči 96. godišnjice PLA 1. avgusta. Oni prate smjenu kineskog ministra vanjskih poslova Ćin Ganga prošle sedmice, nakon jednomesečnog odsustva iz očiju javnosti. Zamenio ga je Vang Ji, koji je bio ministar spoljnih poslova između 2013. i 2022. godine.

Singlton je rekao da taj potez, koji je usledio tako brzo nakon Kinove smene, „označava jednu od najdubljih promena u rukovodstvu Kine poslednjih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.