Počela evakuacija stranih državljana; Nastavljene borbe u Sudanu

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 21:11

Počela evakuacija stranih državljana; Nastavljene borbe u Sudanu

Pojedine grupe stranih državljana počele su danas da se evakuišu iz Sudana, nedelju dana od početka sukoba u kojem je na stotine civila poginulo.

Aerodrom u Kartumu je više puta bio meta napada i mnogi stanovnici nisu mogli da napuste svoje domove ili izađu iz grada u bezbednije oblasti, preneo je Rojters.

Ujedinjene nacije i strane države pozvale su vođe sukobljenih strana da poštuju primirje koje je uglavnom ignorisano, kao i da otvore bezbedan prolaz za civile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i za preko potrebnu pomoć.

Sa zatvorenim aerodromom i nesigurnim vazdušnim prostorom, hiljade stranaca, uključujući osoblje ambasada, humanitarne radnike i studente u Kartumu i drugim delovima Sudana, nisu uspeli da napuste zemlju.

Vojska je jutros saopštila da će obezbediti sigurnost puteva za evakuaciju državljana iz SAD, Velike Britanije, Francuske i Kine, dok su se državljani Saudijske Arabije i Jordana već evakuisali preko Port Sudana na Crvenom moru. Saudijska Arabija je saopštila danas kasno popodne da je evakuisano 157 Saudijaca i ljudi drugih nacionalnosti. Kuvajt je saopštio da su pojedini građani Kuvajta stigli u Džedu.

Jordan je naveo da je počela evakuacija 300 jordanskih građana iz Sudana. Ambasada SAD je upozorila Amerikance da postoje „nepotpune informacije” o konvojima koji su krenuli iz Kartuma i da oni putuju uz sopstveni rizik pojedinaca. Paravojne Snage za brzu podršku (RSF) saopštile su da su spremne da delimično otvore sve aerodrome da bi dozvolile evakuaciju.

Međutim, status sudanskih aerodroma je nejasan, navodi Rojters. Aerodrom u Kartumu objavio je na Tviteru da će vazdušni prostor Sudana ostati zatvoren za saobraćaj. Sudanski sindikat lekara saopštio je danas da je više od dve trećine bolnica u konfliktnim područjima van funkcije, a da su 32 nasilno evakuisali vojnici ili su se našle u unakrsnoj vatri.

UN su saopštile danas da su pljačkaši uzeli najmanje 10 vozila Svetskog programa za hranu i šest drugih kamiona sa hranom iz kancelarije agencije i skladišta u Njali, u južnom Darfuru.

Nakon državnog udara 2021. godine, plan je bio da se pređe na civilnu vlast i da se RSF spoji sa vojskom, ali je nastao spor o tome ko će biti vođa nove vojske. Sukobi u Sudanu izbili su 15. aprila zbog spora između načelnika sudanske vojske Abdela Fataha al-Burhana, koji predsedava sudanskim Suverenim savetom, i Mohameda Hamdana Dagala poznatog kao Hemedti, njegovog zamenika u tom savetu i načelnika paravojnih Snaga za brzu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POČELA EVAKUACIJA STRANIH DRŽAVLJANA: Sve više mrtvih u Sudanu, opšti HAOS na Rogu Afrike!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Apr.2023

Mnogi nisu uspeli na vreme da napuste zemlju..Pojedine grupe stranih državljana počele su danas da se evakuišu iz Sudana, nedelju dana od početka sukoba u kojem je na stotine civila poginulo...Aerodrom u Kartumu je više puta bio meta napada i mnogi stanovnici nisu mogli da napuste svoje domove ili...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.