Izvor: B92, 23.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela ekshumacija u Prištini

Priština -- Na pravoslavnom groblju u Prištini, u naselju "Dragodan", počela je ekshumacija leševa koji su zakopani na tom mestu 1999.

Na pravoslavnom groblju u naselju Dragodan kod Prištine, do je sada obeležen 41 grob, od kojih 17 pripada Srbima. Rukovodilac kancelarije za nestale osobe i sudsku medicinu UNMIK-a Hoze Pablo Barajbar izjavio je da je, nakon prvih rezultata ekshumacije masovne grobnice, da 17 grobova pripada licima srpske nacionalnosti, među kojima su i dva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << groba obeležena imenima živih osoba.

Barajbar je rekao da se pretpostavlja da su u masovnoj grobnici sahranjeni stanovnici Doma staraca u Prištini koji su umrli po dolasku mirovnih snaga 1999. godine.

Član delegacije Vlade Kosova za nestale osobe Arsim Grdžaliju rekao je da se pretpostavlja da je u grobnici sahranjeno 30 osoba iz Instituta sudske medicine u Prištini, u vreme kada su institutom rukovodili srpski kadrovi.

Prema njegovim rečima, uzorci će biti poslati na DNK analizu u Institutu u Sarajevu kako bi se utvrdio identitet sahranjenih.

Ekshumaciju grobnice vodi Kancelarija za nestale osobe i sudski medicinu UNMIK-a uz učešće predstavnika srpskih vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.