Počela Nedelja ponosa

Izvor: Studio B, 22.Sep.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela Nedelja ponosa

Danas je počela peta Nedelja ponosa koja će trajati do 28. septembra, za kada je planirano održavanje Parade ponosa. U okviru ove manifestacije biće organizovane brojne debate, izložbe i projekcije filmova.

7 dana uoči Prajda, nakon sastanaka sa nadležnim ministarstvima, organizatori kažu da je održavanje parade sve izvesnije, i da su ove godine tenzija i pretnje dosta manje.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila da Vlada Srbije podržava održavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Parade ponosa u nedelju, 28. septembra, i izrazila nadu da će se Parada i održati. "Znate šta je stav Vlade i nadam se da ćemo u tome i uspeti", rekla je ministarka Mihajlović koja je rekla da neće prisustvovati Paradi zbog službenog puta.  

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbije Majkl Devenport rekao je da je održavanje Parade bitan korak za priključivanje Srbije EU i najavio podršku šetnji. Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje EU Tanja Miščević izrazila je podršku "pravu na slobodu okupljanja".

 

Manje tenzija i pretnji pred ovogodišnju Paradu ponosa

 

Član Organizacionog odbora Parade ponosa u Beogradu Boban Stojanović rekao da je atmosfera pred tu manifestaciju bolja nego prethodnih godina, odnosno da ima manje tenzija i pretnji.

"Ove godine je atmosfera drugačija. Manje je tenzija, manji je broj pretnji, a policija to brzo procesuira. Društvo se polako menja", kazao je Stojanović na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru i dodao da ipak uvek postoje grupe koje žele da ugroze skup.

Član Organizacionog odbora Goran Miletić izrazio je nadu da Parada ove godine neće biti zabranjena, kao prethodnih i da će šetnja biti održana u nedelju, 28. septembra.

Stojanović je kazao da su od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića dobili uverenje da policija radi na tome da Parada bude održana, ali je na pitanje o najavljenom štrajku policije pred Paradu novinarima rekao da se obrate MUP-u, jer on nije prava adresa.

"Šta god da se desi 28. septembra mi nastavljamo našu borbu da naša država bude demokratska", kazao je Stojanović. Upitan da prokomentariše jučerašnju izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da ne razume zašto bi on stao na čelo Parade ponosa, Stojanović je kazao da će na čelu kolone stajati građani jer je "čelo kolone za ljude".

"Ovo je skup građana, a ne Dačićev skup. Kada on nešto organizuje može da određuje ko će gde da stoji", kazao je Stojanović i dodao da su prisustvo potvrdili ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Nedelja ponosa počeće danas otvaranjem Sigurnog srca grada u Savamali.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Manje tenzija i pretnji pred Paradu ponosa

Izvor: Akter, 22.Sep.2014

Član Organizacionog odbora Parade ponosa u Beogradu Boban Stojanović rekao je da je atmosfera pred tu manifestaciju bolja nego prethodnih godina, odnosno da ima manje tenzija i pretnji.."Ove godine je atmosfera drugačija. Manje je tenzija, manji je broj..pretnji, a policija to brzo procesuira. Društvo...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.