Počast austrijskom filmu

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jun.2010, 07:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast austrijskom filmu

Selekcija "Počast: austrijski film” predstaviće publici festivala "Cinema City" neka od najznačajnijih ostvarenja čuvenih austrijskih reditelja, među kojima su “Bela traka” Mihaila Hanekea, “Uvoz-izvoz” Urliha Sajdla, novi dokumentarac Ervina Vagenhofera “Hajde da pravimo novac”, te “Revanš” Goca Špilmana i “Dražesna Rita” Džesike Hausner.

Novosadska publika pogledaće remek-delo Mikaela Hanekea "Bela traka“, dobitnika Zlatne palme, najbolji evropski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << film 2009. godine i evropski film sa najviše nagrada u 2009-oj godini.

To je priča o korenima fanatizma u društvu. U zajednici u kojoj se nasilje reprodukuje i čiji su pripadnici duboko nesrećni, žrtve neminovno zaboravljaju na ljudskost i postaju nečiji dželati.

Na festivalu će biti prikazano i ostvarenje koje je nominovano za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 2007, film Urliha Sajdla, "Uvoz-izvoz“, koji se bavi odnosom istoka i zapada, kapitalističkog i tranzicionog društva, kroz dve paralelne sudbine koje se odigravaju na istoj relaciji, u suprotnim smerovima.

Novo dokumentarno ostvarenje reditelja u potrazi za istinom, Ervina Vagenhofera, "Hajde da pravimo novac” prati protok novca kroz svetski finansijski sistem, istražujući pozadinu rada banaka i osiguravajućih društava.

"Revanš“ Goca Špilmana, priča je o krivici i osveti smeštena u miljeu bečkog polusveta i ruralne Austrije, a 2009. je nominovan za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

U okviru selekcije biće prikazano i ostvarenje "Dražesna Rita“, austrijske rediteljke Džesike Hausner, koja je za ovaj film na Evropskim filmskim nagradama dobila priznanje za evropsko otkriće godine.

Filmovi iz selekcije "Počast: austrijski film“ biće prikazani u Velikoj sali Pozorišta mladih od 8. do 12. juna u terminu od 20h. Ulaz na projekcije ovih filmova, kao i na sve ostale projekcije na ovoj festivalskoj lokaciji je besplatan

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.