Počast Džafaru Panahiju u Kanu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2011, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počast Džafaru Panahiju u Kanu

Iranski režiser Džafar Panahi dobiće nagradu Zlatna kočija koja se dodeljuje u okviru selekcije Petnaest dana režisera na filmskom festivalu u Kanu.

Panahiju će počast biti ukazana 12. maja, u odsustvu, pošto je iranski režiser u pritvoru u rodnoj zemlji, posle osude na šest godina zatvora i 20 godina zabrane snimanja filmova.

Priznanje će mu dodeliti Udruženja filmskih režisera (SRF), koje je ranijih godina, pored ostalih, nagradilo Klinta Istvuda, Nanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Moretija, Dejvida Krinenberga i Džima Džarmuša.

"Pošto nijedan sineasta, nijedan autor ne može da ostane ravnodušan suočen sa takvom odlukom, SRF obećava da će narušiti tišinu nametnutu Džafaru Panahiju i boriti se za slobodu izražavanja", piše u saopštenju udruženja.

Panahi je prošle godine trebalo da bude član žirija u Kanu, ali mu iranske vlasti nisu dozvolile da napusti zemlju. Ove godine, u očekivanju odluke o žalbi, Panahi se nalazi u kućnom pritvoru u Teheranu.

Kao i prošle godine, prazna stolica biće simbol Panahijevog odsustva iz žirija tokom trajanja festivala od 11. do 22. maja. Panahi je 1995. u Kanu dobio Zlatnu kameru za film "Beli balon", pet godina kasnije Zlatnog lava u Veneciji za "Krug", dok je u Berlinu 2006. dobio Srebrnog medveda za "Ofsajd".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.