Počasni konzul Srbije: Ovo ne miriše na dobro

Izvor: B92, 10.Okt.2023, 09:34

Počasni konzul Srbije: Ovo ne miriše na dobro

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio da je situacija u Izraelu danas mirnija.

Prema njegovim rečima, sve 21 borbene zone, aktivirane napadom Hamasa na Izrael u subotu, ugašene i više nema otvorenih sukoba na teritoriji Izraela.

"Izraelske odbrambene snage (IOS) pročešljavaju teren u bojazni da još uvek ima pojedinaca koji bi mogli da dejstvuju na terenu", rekao je Nikolić za Televiziju K1.

On je istakao da Izrael gomila trupe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na granici sa Pojasom Gaze i da se u narednom periodu ne može očekivati ništa dobro.

"Ovo je promena pravila igre. Ovdašnji vojni analitičari ukazuju na to da ako Izrael želi adekvatno da odgovori Hamasu, onda Hamas mora da bude zatečen. Stanje je krajnje zabrinavajuće tako da nije moguće očekivati dobre vesti u narednom periodu", rekao je Nikolić.

Ističe da je već je izvedeno 200 napada izraelskih vazduplovnih snaga, a da se koncentrišu trupe već mobilisanih rezernih sastava.

"Aktivno je u samoj zoni dejstva više od 130.000, a sve ukupno je više od 300.000 rezervista koji su mobilisani. Rekao bih da je ovo period mučne i gromoglasne tišine pred ozbiljne bezbednosne izazove. Podsetio bih da je portparol IOS poručio stanovnicima Gaze da ko može ne okleva da pobegne u Egipat", rekao je Nikolić.

Kako je dodao, prerano je očekivati primirje, jer se, prema podacima, broj poginulih popeo na više od 900.

"Samo u kibucu Be Eri je više od 100 članova te komune, govorimo o čitavim porodicama koje su likvidirane. Više do 2.700 ranjenih od kojih više od 470 teško, značajan broj životno ugroženih. Iznad svega, preko 150 kidnapovanih Izraelaca, to će svakako biti posebno otežavajuća okolnost u svakom planiranju i razvoju događaja, a možda i šansa za pregovaranja", navodi Nikolić.

Na pitanje da li je Izrael već prežalio taoce, Nikolić je odgovorio da se, verovatno, još uvek gleda šta je manje zlo, kao i da su u Izraelu svesni da moraju da plate neku cenu. "To su strašne stvari, govorimo o ljudskim tragedijama, o desetinama porodica koje su van sebe, u molitvama, tako da je sve moguće. Ovde je prvobitna zatečenost prerasla u nevericu, zatim u šok, a sada je već bes", ocenio je Nikolić.

Što se tiče državljana Srbije u Izraelu, Nikolić je istakao da ko god želi da ode, ne okleva i da avio linije još uvek rade, a da su granični prelazi koji su dalje od Pojasa Gaze otvoreni.

"Jutros u 3.30 smo koristili crnogorski avion koji je odvezao 11 naših državljana u Podgoricu. Danas u 15 sati imamo let Er Srbije, kao i prekosutra. Nema nikakvih naznaka da Er Srbija namerava da otkaže letove", istakao je Nikolić.

Na pitanje o unuku Dušana Mihaleka iz Novog Sada, Nikolić kaže da ga nema ga na spisku ni mrtvih ni otetih.

"On je jedan od više od 150 kidnapovanih. Lično sam prijatelj sa Mihalekom i jako mi je teško da govorim o tome. Koristimo sve kanale pokušavajući da doznamo bilo šta, ali to je sada najteži deo", konstatovao je Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nikolić: Nema više sukoba na teritoriji Izraela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2023

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je da je situacija u Izraelu danas mirnija i da su sve 21 borbene zone, aktivirane napadom Hamasa na Izrael u subotu, ugašene i da više nema otvorenih sukoba na teritoriji Izraela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.