Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2020, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počasna artiljerijska paljba povodom Dana državnosti

Pripadnici Gardijskog bataljona danas su sa Savskog platoa na Kalemegdanu izveli počasnu paljbu sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, povodom Dana državnosti Srbije.

Počasnoj paljbi prethodio je promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde od Trga Republike do Kalemegdana, koji je započeo uz zvuke "Marš na Drinu", potom su se na repertoaru smenjivali srpski marševi "Kraljeva garda", "Miloš Veliki" i "Aleksandar Prvi".

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << odbrane, Vojni orkestar Niš izveo je promenadni defile od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra.

Povodom Dana državnosti, Vojni muzej na Kalemegdanu biće otvoren za posetioce 15. i 16. februara od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

Dan državnosti Srbije ustanovljen je u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada su srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem Karađorđem, na Zboru u Orašcu pokrenuli Prvi srpski ustanak, čime je počela obnova srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Istog datuma 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.