Pobunjenici u Nigeru se rešavaju Francuza: Dogovori više ne važe

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 11:27

Pobunjenici u Nigeru se rešavaju Francuza: Dogovori više ne važe

Pobunjenici u Nigeru saopštili su da je opozvano više sporazuma o vojnoj saradnji sa Francuskom, nakon svrgavanja predsednika Mohameda Bazuma prošle sedmice.

"Suočeni sa bezobzirnim odnosom Francuske prema situaciji u Nigeru, Nacionalni savet za zaštitu otadžbine je doneo odluku o opozivu sporazuma o saradnji u oblasti bezbednosti i odbrane sa tom zemljom", navodi se u saopštenju.

Francuska ima između 1.000 i 1.500 vojnika u Nigeru, kao pomoć u borbi protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobune grupa povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom, koja se proširila regionom, preneo je Rojters.

Bazuma, prvog demokratski izabranog predsednika u Nigeru, uhapsili su članovi njegove garde prošle sedmice.

U Nigeru se nalaze francuske i američke vojne baze.

Zbačeni predsednik Nigera Mohamed Bazum pozvao je SAD i međunarodnu zajednicu da pomognu u obnavljanju ustavnog poretka u toj zemlji nakon prošlonedeljnog puča.

U tekstu u "Vašington postu", Bazum kaže da se obraća kao talac i upozorava da bi puč, ukoliko bi uspeo, imao katastrofalne posledice po Niger, region i ceo svet.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija.

Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma.

U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojna hunta u Nigeru opozvala više sporazuma sa Francuskom, zbačeni predsednik traži od SAD pomoć: "Obraćam vam se kao talac"

Izvor: Blic, 04.Avg.2023

Vojna hunta u Nigeru saopštila je da je opozvala više sporazuma o vojnoj saradnji sa Francuskom, nakon vojnog svrgavanja predsednika Mohameda Bazuma u državnom udaru prošle sedmice.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.