Pobunjeni demohrišćani pisali kancelarki Merkel

Izvor: B92, 20.Jan.2016, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pobunjeni" demohrišćani pisali kancelarki Merkel

Berlin -- Oko 40 "pobunjenih" članova vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) poslalo je pismo šefici svoje stranke i kancelarki Angeli Merkel.

U tom pismu od kancelarke zahtevaju promenu kursa u liberalnoj politici prema izbeglicama.

Demohrišćani su, kako navodi AFP, zatražili od kancelarke da se suoči sa stvarnošću.

"U svetlu razvoja događaja poslednjih meseci, ne možemo više da govorimo o velikom izazovu - naša zemlja je na ivici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izdržljivosti", piše u pismu kancelarki u koji je AFP imao uvid.

Protestno pismo najveći je dosad pojedinačni izraz nezadovoljstva nekih članova CDU od septembra prošle godine, kada je Nemačka počela da se suočava sa izbegličkom krizom.

"Ne želimo cepanje parlamentarne grupe CDU, već samo tražimo da se primeni zakon", rekao je jedan od potpisnika pisma Kristijan fon Štetin za AFP.

Prema rečima nezadovoljnih poslanika, ubrzanje procedure rešavanja zahteva za azil, smeštaj u "odgovarajućim" uslovima i "uspešna" integracija pridošlica neće biti moguća ako "broj novih izbeglica ostane ovako visok ili se još više poveća na proleće".

Oni takođe traže da Nemačka nastavi da primenjuje Dablinski sporazum koji predviđa da izbeglica moraju da zatraže azil u prvoj zemlji na čije tlo kroče.

Mediji prenose da je broj onih koji traže promenu kursa kancelarke Merkel znatno veći nego broj potpisnika pisma i da stotinak poslanika Unije traži striktniju primenu Dablinskog sporazuma, što je skoro trećina poslanika vladajuće partije u Bundestagu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.