Poboljšava se saradnja RS i Srbije

Izvor: Politika, 18.Mar.2011, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšava se saradnja RS i Srbije

Na zajedničkoj sednici dveju vlada dogovoreni zajednički projekti u oblasti energetike, nauke i tehnologije, privrede i ugovorena nabavka teretnih vagona, vrednih 18 miliona evra, od Fabrike vagona Kraljevo

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Na prvoj zajedničkoj sednica vlada Republike Srpske i Srbije, održanoj juče u Banjaluci, konstatovano je da se odnosi i saradnji između njih poboljšavaju. Obraćajući se novinarima premijer Srbije Mirko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Cvetković je rekao da je „zajednička sednica vlada dokaz odličnih političkih, ali i svih drugih, odnosa Srpske i Srbije i da pokazuje želju Srbije da unapredi regionalnu saradnju“. Cvetković je dodao da ima „prostora za unapređivanje odnosa RS i Srbije“.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić rekao je novinarima da je potpisan memorandum o nabavci teretnih vagona za Železnice RS. „Vagone će nam isporučiti fabrika iz Kraljeva, a kupićemo ih na kredit. Vrednost vagona je 16 miliona evra. Vlada Srbije nam je odobrila kredit pod izuzetno povoljnim uslovima – grejs period je tri godine, rok otplate 18 godina, a kamatna stopa jedan odsto“, kazao je Džombić.

On je dodao da je sličan aranžman napravljen sa Vladom Srbije i u oblasti informatizacije osnovnih i srednjih škola. Reč je o nabavci 11.000 računara, takođe na kredit, koji je Vlada Srbije odobrila Vladi RS. Rok otplate kredita je osam godina, kamatna stopa će biti jedan procenat, a grej period tri godine.

Potpisan je i memorandum o saradnji u oblasti nauke i tehnologije. „Najbitnija tačka ovog memoranduma je otvaranje odeljenja beogradskog instituta ’Mihajlo Pupin’ u Banjaluci. To će biti izuzetan doprinos razvoju informacionih i telekomunikacionih tehnologija u RS. Osnivači instituta biće elektrotehnički fakulteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu i Institut ’Mihajlo Pupin’. Očekujemo da će odeljenje ’Pupinovog’ instituta biti otvoreno sredinom maja“, kazao je ministar nauke i tehnologije RS dr Jasmin Komić. Takođe, potpisan je i protokol po kojem će Srbija u završetak dvorane Osnovne škole „Srbija“ na Palama obezbediti milion evra.

Ministri saobraćaja Nedeljko Čubrilović i Milutin Mrkonjić su razgovarali o saradnji, odnosno izgradnji mostova na Drini – koji bi povezali Bratunac i Ljuboviju i Bačevce i Fakoviće. Mrkonjić je novinarima izjavio da je u planu izgradnja autoputa koji bi izlazio na Višegrad, a odatle bi do Istočnog Sarajeva bila napravljena brza cesta.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić razgovarali su o iskorišćavanju hidropotencijala Drine i učešću fabrika iz RS u proizvodnji delova za fabriku „Fijat Kragujevac“.

Kovačević i Ćirić su istakla da postoji obostrani interes za saradnju u oblasti industrije, i da treba nastaviti projekte koji su davali rezultate, među kojima je i subvencionisanje kamata od Vlade Srbije na potrošačke kredite za kupovinu nameštaja proizvedenog u RS.Ćirić je naglasio da oba ministarstva imaju interes da kroz saradnju i zajednički nastup prema italijanskom partneru otvore mogućnost saradnje za veći broj preduzeća iz Srpske i Srbije.

Sa Vladom Srbije razgovarao je i predsednik RS Milorad Dodik. U saopštenju Biroa za odnose sa javnošću navedeno je da je „konstatovano da su odnosi između Republike Srpske i Srbije izuzetno dobri i da su realizovani brojni zajednički projekti u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima Republike Srpske i Srbije“. Dodik je naglasio da su ovakvi sastanci prilika da se razmotre pravci buduće saradnje i dodatno afirmišu zajednički projekti od obostranog interesa.

Boro Marić

objavljeno: 19.03.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.