Poboljšan položaj Roma

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poboljšan položaj Roma

Tokom presedavanja Dekadom inkluzije Roma, u Srbiji su prošle godine poboljšani uslovi stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i zdravlja Roma, rekao šef sekretarijata za romsku nacionalnu strategiju Ljuan Koka.

U Srbiji je prošle godine, tokom predsedavanja Dekadom inkluzije Roma, načinjen pomak u cilju poboljšavanja uslova stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja i zdravlja Roma, rekao je šef sekretarijata za romsku nacionalnu strategiju u Ministarstvu za ljudska i manjinska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prava Ljuan Koka.

"Najvažniji dokument u poslednjih 70 godina, koji je vezan za rešavanje romske problematike, jeste Strategija za unapređenje položaja Roma, koja je usvojena 9. aprila ove godine", naglasio je Koka na konferenciji za novinare "Romi i Dekada nakon četiri godine".

Prema njegovim rečima, Romi možda neće trenutno osetiti korist od tog dokumenta, ali će on omogućiti da se romska zajednica mnogo bolje priprema za ostvarivanje prava iz oblasti stanovanja, zapošljavanja i rešenja drugih problema.

"Ovih dana se očekuje i usvajanje akcionih planova u cilju poboljšavanja uslova interno raseljenih lica, kulture i informisanja, političke participacije, kao i položaja žena i antidiskriminacije", rekao je Koka i dodao da je prvi put ponuđen i budžet za 2009. godinu, kao i projektni budžet za naredne dve godine.

Koka je naveo da je za ovu namenu izdvojeno 525.823.913 dinara, dok je za uređenje romskih naselja, pokretanje biznisa i samozapošljavanja izdvojeno više od 50 miliona dinara.

"Nacrt zakona o obrazovanju sadrži novine koje će stvoriti sistemske pretpostavke za pristup kvalitetnog obrazovanja za Rome, kao što je uvođenje predagoških asistenata i izmenjena upisna politika i finansiranje, kako bi što više Roma upisalo osnovnu, ali i željenu srednju školu i nastavilo školovanje", rekao je Koka.

Prema rečima predstavnice Romskog centra za demokratiju Tanje Dimitrijević, istraživanje koje je taj centar sproveo prošle godine pokazuje da više od trećine ispitanih Roma smatra da je ostvareno poboljšanje u obrazovanju, dok skoro dve trećine ispitanika smatra da je njihov položaj u oblasti zapošljavanja ostao isti.

"Skoro trećina ispitanih smatra da se njihov položaj u oblasti zapošljavanja čak i pogoršao, a svega osam odsto uočava poboljšanje položaja u oblasti stanovanja i zapošljavanja", dodala je Dimitrijevićeva.

Dimitrijevićeva je istakla da anketirani Romi smatraju da "jedino država i njene institucije mogu da unaprede položaj Roma", a da više od trećine njih misli da opština u kojoj žive može da utiče na unapređivanje njihovog položaja.

Rešenja u tom pravcu od Vlade Srbije očekuje oko 28 odsto anketiranih,istakla je Dimitrijevićeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.