Poboljšan nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2021, 13:29

Poboljšan nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije

Srbija je poboljšala nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije, ali još uvek ima dosta toga da se uradi pre nego što naša zemlja bude mogla da se pohvali potpuno nezavisnim pravosuđem koje je u stanju da se bori protiv korupcije, rečeno je danas na skupu u Beogradu povodom završetka projekta "Jačanje kapaciteta srpske policije u borbi protiv korupcije - faza 2".

Cilj tog projekta bio je da unapredi kapacitete policije i tužilaca koji rade u posebnim odeljenjima za borbu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << protiv korupcije kako bi efikasnije sprovodili složene istrage prevara i pranja novca, finansijske istrage, kao i istrage drugih oblika privrednog kriminala.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković rekao je da su planirane aktivnosti uspešno realizovane iako je, dodaje, tokom realizacije projekta bilo poteškoća zbog epidemije korona virusa.

"Implementacijom ovog projekta značajno su unapređeni kapaciteti Ministarstva unutrašnjih poslova, a tu pre svega mislim na Odeljenje za borbu protiv korupcije, za istraživanje slučajeva privrednog kriminala i suzbijanje korupcije što je jedna od strateških ciljeva tog ministarstva ", rekao je Miličković.

Naveo je da je zahvaljujući prvoj i drugoj fazi projekta MUP u svojim redovima dobilo međunarodno sertifikovane forenzičke eksperte, da su obučeni treneri za privredni kriminal koji su svoje znanje preneli kolegama tokom druge faze projekta, te da je usvojen i nastavni program za istrage privrednog kriminala.

"Na taj način je obezbeđana održivost projekta i Ministarstvo će nastaviti sa obukom zaposlenih i jačanjem svojih kapaciteta u ovoj oblasti", dodao je Miličković.

Projekat je sprovela Misija OEBS-a u Srbiji, uz podršku vlada Kraljevine Norveške i Italije, a započet je u januaru 2017. godine kao deo sveobuhvatnog zalaganja Misije OEBS-a da pomogne zemlji u borbi protiv korupcije.

Zamenik Republičkog javnog tužioca Miljko Radisavljević rekao je da su obuke, organizovane u okviru projekta, bile namenjene pre svega policijskim službenicima i dodao da je zahvaljujući tim obukama više od 120 policajaca uspešno počelo svoj rad u Odeljenju za borbu protiv korupcije.

Radisavljević je dodao da je obuku prošlo i 30 javnih tužilaca.

Prema njegovom mišljenju, posebno je značajna bila aktivnost koja se odnosila sertifikaciju finansijskih forenzičara, navodeći da je edukacije prošla 21 osoba.

"Te osobe su spremne da se u punom kapacitetu upuste u istraživanje i dokazivanje krivičnih dela finansijskog kriminala", istakao je Radisavljević.

Ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Geir Johansen naveo je da je glavni cilj projekta bio da se ojačaju kapaciteti i veštine u istragama korumptivnih predmeta u Srbiji.

"Mislim da smo postigli vrlo opipljive, praktične rezultate. Rad istražitelja u predmetima visoke korupcije je postao mnogo efikasniji i vidljiviji, a obuka je sada deo zvaničnog, edukativnog programa za istražitelje u policiji Srbije", rekao je Johansen.

Istakao je da je borba protiv korupcije ključ za bilo koje društvo koje želi da napreduje i održi dobru reputaciju.

"Srbija je poboljšala svoj nivo pripremljenosti u borbi protiv korupcije, ali je dalji napredak potreban jer još uvek ima dosta toga da se uradi pre nego što Srbija bude mogla da se pohvali potpuno nezavisnim pravosuđem koje je u stanju da se bori protiv korupcije", rekao je Johansen.

Na skupu su govorili i ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo i šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.