Pobednici takmičenja u Oksfordu vratili se u Beograd

Izvor: Blic, 04.Apr.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobednici takmičenja u Oksfordu vratili se u Beograd

Adriana Minović, Stefan Dragojević, Sava Pavlović, Petar Radosavljev, Nevena Krivokapić i Milica Janačković, studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su pre dva dana osvojili prvo mesto na međunarodnom takmičenju iz međunarodnog medijskog prava na Oksfordu, vratili su se u Beograd. Naši studenti pobedili su u finalu tim svršenih pravnika iz Amerike.

Na takmičenju je učestvovalo 26 timova iz 19 zemalja - Amerike, Afrike, Azije i Evrope, a tim iz Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u finalu takmičenja pobedio je tim američkog Univerziteta Kardozo iz Njujorka.

- Inicijativa za takmičenje krenula je od nas, a fakultet nam je pružio veliku podršku. U toku pripreme za takmičenje upoznali smo se sa problematikom medijskog prava, pratili smo suđenja gde je ovo pravo kršeno, a sada spremamo tri radionice na kojima ćemo studentima da predstavimo ono što smo naučili - kaže Adrijana Minović, član pobedničkog tima.

Takmičenje se sastojalo iz dve faze - pismene i usmene. U obe faze radi se o simulaciji suđenja na engleskom jeziku pred Univerzalnim sudom za ljudska prava. Studenti su se nalazili u ulozi države i u ulozi zaštitnika medija koji su u sukobu u periodima krize u državi.

- Priprema je bila veoma zahtevna. U početku nismo znali ni kako da počnemo. Posle druge runde takmičenja, počeli su da nam prilaze pravni stručnjaci i sudije, pitajući nas odakle nam ovoliko znanja i veštine. Ovo je za nas bio veliki izazov i nezaboravno iskustvo - dodaje Sava Pavlović iz pobedničkog tima.

Budući pravnici dobili su ponude za letnju praksu i stipendije na najvećim fakultetima na svetu, kao i poziv da učestvuju u globalnom projektu za istraživanje medija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.