Pobednica šalje važnu poruku sa Kalemegdana!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 17:47

"Pobednica" šalje važnu poruku sa Kalemegdana!

Obeležen Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog maligniteta

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika, maligniteta visoke stope smrtnosti od koga u Srbiji svake godine oboli oko 800 žena. Sa ciljem podizanja svesti o ovoj bolesti performansom na Kalemegdanskoj tvrđavi obeležen je početak kampanje "U ovoj borbi nisi sama!".

Ovom prilikom, na jedan dan je pored spomenika Pobednik instalirana i "Pobednica" - >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << simbol podrške svakoj ženi u našoj zemlji koja se bori protiv karcinoma jajnika.

Kao naredni korak u okviru kampanje, najavljeno je pokretanje onlajn Savetovališta za obolele od karcinoma jajnika u okviru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Savetovalište će omogućiti lakši kontakt sa relevantnim stručnjacima od kojih pacijentkinje mogu dobiti neophodne odgovore kao i savete o dijagnostičkim i terapijskim planovima i podnošljivosti onkološke terapije. Telefonski i onlajn, lekari će pomagati novodijagnostikovanim pacijentkinjama, kao i onima koje su već u procesu lečenja

- Karcinom ovariuma ima toliku smrtnost upravo zato što se u velikom broju slučajeva ne otkrije na vreme. Stoga je apel cele ove kampanje i svih nas da, pored toga što vodimo računa o inovativnim lekovima, radimo na podizanju svesti kako bi što više pacijentkinja lečenje započelo u ranoj fazi. Tu pre svega mislimo na redovne ginekološke preglede koji dovode do ranog otkrivanja ove bolesti koja ima tihe simptome i može se zameniti sa drugim tegobama - naveo je dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

U Srbiji se godišnje registruje 800 novih slučajeva obolelih od karcinoma jajnika, a više od 450 pacijentkinja izgubi bitku sa ovom bolešću. Prevencija je najbolji način da se ovaj karcinom otkrije na vreme i zato redovni pregledi i edukacija imaju presudan značaj. Važno je da sve žene i naročito one koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom odlaze na redovne preglede kod ginekologa.

- Moja glavna poruka danas je da žene idu redovno na ginekološke preglede, naročito one žene koje u srodstvu imaju obolele od karcinoma jajnika ili dojke. Ovo je pogotovo važno za one kojima je neko u porodici oboleo pre 50. godine, što nije period kada uobičajno dolazi do degeneracije čelija. Ovo može biti znak da i one nose tu štetnu mutaciju gena koja potencijalno dovodi do ove bolesti - izjavila je prim. dr sci. med. Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog.

Od ključne važnosti za sve obolele od ove vrste karcinoma je i dostupnost inovativnih terapija, u čemu najveću ulogu imaju zdravstvene institucije.

- Karcinom jajnika, jedan od najsmrtonosnijih tumora u ginekologiji, tema je koja iziskuje angažovanje svih nas u zdravstvenom sektoru, ali i šire, kako bi se podigla svest o ovoj bolesti koja pogađa žene svih doba. Kada je reč o Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, mi se uvek trudimo da pratimo sve trendove u proizvodnji inovativnih lekova kako bi pacijentima u našoj zemlji obezbedilii najsavremenije dostupne terapije. Na listi lekova nalaze se dva inovativna leka za karcinom jajnika, koji značajno produžavaju život i poboljšavaju kvalitet života pacijentkinja. Ono što bismo još mogli da uradimo, na osnovu razgovora sa predstavnicima pacijentkinja, jeste da se pomere indikacije i omogući da se jedan od inovativnih lekova daje u početnoj fazi bolesti, čime će se povećati broj žena kojima je dostupna najsavremenija terapija - rekla je direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Pomenuti inovativni lek, koji se od maja 2019. godine u Srbiji nalazi na pozitivnoj listi listi RFZO primenjuje se kod žena koje imaju mutaciju BRKA gena. S obzirom da je jedan od faktora rizika i genetska predispozicija, važnu ulogu kod ovih pacijentkinja ima BRKA testiranje, kao i uvođenje inovativne terapije u raniju fazi lečenja, što bi pacijentkinjama omogućilo dužu kontrolu i odlaganje povratka bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.