Pobeda desnice u Španiji

Izvor: RTS, 20.Nov.2011, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda desnice u Španiji

Narodna partija osvojila 187, od ukupno 350 mesta u parlamentu i tako ostvarila apsolutnu većinu, pokazuju preliminarni rezultati izbora u Španiji. Socijalisti priznali poraz.

Desnica je odnela ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Španiji, pošto je Narodna partija osvojila apsolutnu većinu, pokazuju preliminarni rezultati.

Kako je naveo Rojters, na osnovu 78 odsto prebrojanih glasova, Narodna partija osvojila je 44 odsto, a socijalisti 29 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
To znači da Narodna partija može da računa na 187 mesta u parlamentu, a socijalisti na 109.

Lider pobedničke Narodne partije Marijano Rahoj rekao je da će pozvati sve regione Španije da odmah vide kako da se suprotstave krizi, ali da ne treba očekivati čuda.

Portparol Socijalističke partije Hoze Blanko priznao je poraz na televiziji.

Politika štednje koju je vodila socijalistička vlada, zbog ekonomske krize i vrlo visoke nezaposlenosti od 21,5 odsto, donela je socijalistima u poslednje dve godine "rekord" u nepopularnosti.

Španski birači birali su 350 poslanika u donjem domu parlamenta i 208 senatora.

Socijalisti su na vlasti u Španiji od 2004. godine, a od 2008. imaju samo relativnu većinu u Kongresu sa 169 poslanika prema 154, koliko ima desnica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.