Pobeda?; Vojska zauzela grad

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 18:37

Pobeda?; Vojska zauzela grad

Arakanska armija, jedna od najmoćnijih pobunjeničkih oružanih grupa u Mjanmaru, saopštila je da je preuzela kontrolu nad strateški važnim gradom Paletvom.

Taj grad se nalazi blizu granice sa Indijom i Bangladešom.

Paletva je prvo naselje za koje je potvrđeno da je palo u ruke Arakanske armije, koja je sredinom novembra pokrenula iznenadne napade na grad koji se nalazi u državi Čin, kao i na gradove u susednoj državi Rakajn.

Vojna hunta nije saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nikakav komentar u vezi s tih događajima.

Arakanska armija je zajedno sa Armijom Mjanmarske nacionalne demokratske alijanse i Nacionalno-oslobodilačkom vojskom Tang članica saveza oružanih etničkih grupa poznatih pod imenom Alijansa tri bratstva. Oni su nedavno osvojili stratešku teritoriju na severoistoku zemlje nakon pokretanja koordinisane ofanzive 27. oktobra u severnoj državi Šan, duž granice sa Kinom.

Ta ofanziva je postala najveći izazov hunti u Mjanmaru, od kada je preuzela vlast državnim udarom zbacivši demokratski izabranu vladu Aung San Su Ći u februaru 2021. godine.

Arakanska vojska je dobro obučeno i dobro naoružano vojno krilo pokreta etničke manjine Rakajn, koje traži autonomiju od centralne vlade Mjanmara. Rakajn je mesto gde je brutalna vojna operacija protiv pobunjenika 2017. godine naterala oko 740.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža da pobegnu preko granice u Bangladeš. Rakajn je takođe poznat po svom starijem imenu Arakan.

Arakanska armija je saopštila u nedelju kasno uveče da je preuzela potpunu kontrolu nad gradom Paletva. Oni su takođe objavili fotografije svojih gerilaca ispred opštinske uprave, kancelarije šefa policije, vatrogasne službe i opštinske kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.