Po: U Kongresu SAD jača interes za Srbiju

Izvor: Mondo, 03.Nov.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po: U Kongresu SAD jača interes za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američkim kongresmenom Tedom Poom koji je rekao da u Kongresu SAD jača interes za Srbiju, jer je sve više ljudi vidi kao zemlju partnera.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Po je istakao da će i predstojeće obeležavanje stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata biti prilika da se u Americi pokaže poštovanje za istorijsko savezništvo sa Srbijom, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Po, koji je i kopredsedavajući Srpskog kokusa u Kongresu, takođe je rekao da je lično preneo Vučićev poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju i da će to ponovo učiniti.

Predsednik Vučić je zahvalio kongresmenu Pou na njegovom dugogodišnjem angažmanu u radu Srpskog kokusa, koji je pomogao jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, kao i boljem razumevanju stavova i politike Srbije u američkoj administraciji.

On je posebno istakao pismo koje je kongresmen Po, sa sedmoricom kolega iz Kongresa, pre četiri dana uputio državnom sekretaru Majku Pompeu, kao primer ozbiljnog pristupa situaciji na Zapadnom Balkanu koji je od pomoći za sve u regionu.

Vučić je istakao da je kongresmen Po, svojim posvećenim radom i stalnim podsećanjem na istorijsko savezništvo dveju zemalja, doprineo i većem ugledu Srbije u SAD.

Vučić je takođe zahvalio na podršci SAD evropskom putu Srbije i rekao da postoje velike mogućnosti za unapređenje saradnje dveju zemalja, konstatujući da se povećava broj američkih investicija na srpskom tržištu i isakao da se saradnja proširuje i na oblast infrastrukture.

U saopštenju se dodaje da su dvojica sagovornika razmotrili i situaciju na Zapadnom Balkanu, pri čemu je predsednik Vučić objasnio potrebu postizanja kompromisnog rešenja za pitanje Kosova, kroz dijalog Beograda i Prištine, kao uslova za mir i stabilnost u regionu i njegov napredak.

On je izrazio zadovoljstvo što aktuelna američka administracija ostaje otvorena i spremna da razmotri sve predloge, kako bi se iskoristila postojeća prilika za postizanje kompromisa, dok je kongresmen Po podržao stav da Beogradu i Prištini treba pružiti prostor i vreme da postignu međusobni dogovor, kaže se u saopštenju iz kabinate predsednika Srbije.

Tokom boravka u Beogradu, kongresmen Po se sastao i s premijerkom Anom Brnabić i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.