Izvor: Politika, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljačkovica (bez)opasna

Tu su padali projektili sa osiromašenim uranijumom pre osam godina, pa se s vremena na vreme obnove priče o radijaciji Vranje – Poslednjih dana žitelje Vranja i okoline ponovo muči problem radijacije sa Pljačkovice, uzvišenja iznad grada, na koje su bombarderi NATO 1999. godine bacili projektile sa osiromašenim uranijumom. I pored obavljene stručne dekontaminacije terena ekipe iz Instituta "Vinča", povećanje broja kancerogenih oboljenja i nedavni komentari stručnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na skupu vranjskih ekologa ponovo su aktuelizovali ovo pitanje.

Naime, po rečima mr Mire Vlajković iz Ekotoksikološkog centra pri Institutu za zaštitu zdravlja "Batut" koja je prisustvovala savetovanju LEAP-a u Vranju, dekontaminacija Pljačkovice još nije završena jer je obavljeno samo mehaničko uklanjanje projektila i sloja zemlje kontaminiranog radioaktivnim uranijumom.

Naime, kada je u pitanju toksičnost uranijuma, kada se nađe u zemlji on se ponaša slično olovu. Sa toksičnošću olova građani su više upoznati nego sa tim koliko je osiromašeni uranijum opasan po zdravlje čoveka. Jer u zemljištu se odvija dinamičan hemijski proces, kazala je Mira Vlajković i za rešavanje ovog problema preporučila zelenu (bio)tehnologiju kojom se uz pomoć biljaka i mikroorganizama toksični procesi neutrališu.

– To je fitoremedijacija, postupak kojim se zasađenim biljkama izvlače otrovi iz zemljišta. Reč je o biljkama fitoakumulatorima, fitoremedijatorima. Za teren Pljačkovice najviše bi odgovarale biljke iz roda kupusnjača i iz roda graorica. Dve setve i dve žetve bile bi, po njenim rečima, sasvim dovoljne da se očisti ovaj teren i da za takav jedan poduhvat još nije kasno. Inače, biljke koje su akumulirale otrove nakon žetve bi se stavile u skladište u za to određena mesta, objasnila je Mira Vlajković napominjući dobar primer fitoremedijacije u Somboru.

I pored raznih glasina, stručnjaci iz ove oblasti ističu da nema mesta panici i da je uklanjanje otpadaka sa osiromašenim uranijumom učinjeno kvalitetno i stručno.

Valja napomenuti da će se voda sa izvorišta na Pljačkovici i oko nje ispitivati i u narednih nekoliko godina. Ovim ispitivanjima bi se utvrdilo da li je osiromašeni uranijum prodro do nekih od stotinak izvorišta. Do sada nije urađen masovniji sistematski pregled stanovništva, najviše zbog besparice. Već je počelo utvrđivanje zdravstvenog stanja stanovništva prema programu eksperata beogradskog Medicinskog fakulteta, Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu i republičkog zavoda za zaštitu zdravlja. Treba da se pojedinačno pokaže i utvrdi ko je oboleo, a ko nije, od karcinoma.

Miroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja kaže da nema mesta panici jer su eksperti za ovu oblast čišćenje terena uradili po najsavremenijim metodama i da sva dosadašnja merenja pokazuju da nema zračenja.

A. Davinić

[objavljeno: 07.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.