Plivanje za krst u Srbiji: U Zemunu prva devojka, u Pirotu najmlađi

Izvor: Prva.rs, 19.Jan.2019, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plivanje za krst u Srbiji: U Zemunu prva devojka, u Pirotu najmlađi

U Zemunu je u tradicionalnom plivanju za Bogojavljenski krst učestvovalo oko 300 plivača u prisustvu patrijarha Irineja i gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića.
Razdaljinu od 33 metra prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst, dok Jovana nije došla do njega i uzela ga.
Ona je rekla nakon izlaska iz vode da svoju pobedu posvećuje svim svojim prijateljima koji su se lečili od raka, ali i onima koji više nisu živi.
Rekla je i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << sama imala veliku borbu s tom bolešču pre četiri godine i da je uspela da je pobedi, kao i da se vratila sportskom načinu života i igranju fudbala. Ona je prva pripadnica lepšeg pola koja je pobedila od kada se organizuje plivanje u Zemunu.
Patrijarh Irinej je nakon službe pokropio učesnike osvećenom vodom, a oni su pre početka plivanja otpevali pesmu kosovskih junaka, kao i huimnu Srbije "Bože pravde".
Učesnicu su takođe pre plivanja počeli da se zaklinju u čast Srbije, Kosova, RS i Rusije, i otpozdravili sa "Dogodine u Prizrenu".
Dvadesetpetogodišnji Pavle Dragišić prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta danas Adi Ciganliji. 55 plivača skočilo je sa istim ciljem u vodu na temperaturi od tri stepena. Plivala je i jedna devojka. Za časni krst pliva se danas i u Zemunu, u Savamali, Grockoj, Obrenovcu, Surčinu, Pančevu i širom Srbije.
Dragišić, diplomirani inženjer elektrotehnike, već je jednom, 2015. godine, prvi doplivao do krsta.
Na tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju za časni krst u Ćupriji, pobedio je dvadesetdvogodišnji vaterpolista iz Kruševca Mihailo Adžić.
Njemu je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić uručio zlatnik, dar Skupštine opštine. Plivalo se na Velikoj Moravi, kod mosta na regionalnom putu Jagodina - Chuprija - Paraćin, a krst za koji se plivalo u reku je spušten sa mosta.
Plivači su krenuli iz parka karaj Morave. U takmičenju je učestvovalo oko 30 plivača a bodrilo ih je oko 300 Chupričana. Pre takmičenja, u mesnoj crkvi održano je Bogojavljensko bogosluženje i litija ulicama Ćuprije.
Student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Damnjan Ilić (19) prvi je doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu Sportskog centra "Čair". Iako najmladji učesnik Bogojavljenskog plivanja, Ilić je bio najbrži u konkurenciji 20 plivača, među kojima je bila i jedna devojka, njegova kuma Mima Stanković (25).
Ilić je rekao da je oduvek imao želju da pliva za Časni krst, ali mu je ovo mu je bilo prvo učešće.
"Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik, a kako smo svi u porodici pobožni veoma mi znači što sam uspeo da prvi stignem do Časnog krsta", izjavio je Ilić.
Jedina dama među plivačima, student doktorskih studija Fakulteta sporta Mima Stanković kazala je da već 12 godina igra fudbal u fudbalskom klubu "Mašinac", a učešće u trci za Časni krst joj velika želja više godina unazad.
"Sigurno ću plivati i naredne godine, verujem da mogu da budem brža od ostalih učesnika", izjavila je Stanković.
Gradska opština Medijana nagradila je najbržeg plivača zlatnim lancem sa krstom, lovorovim vencem i novčanom nagradom od 30.000 dinara. Svi ostali učesnici trke dobili su zlatne krstiće.
Do Bogojavljenskog časnog krsta u Pirotu prvi je danas dopliao učenik Đordje Borojević (14) iz Paraćina i poneo titulu krstonosca na zaledjenom Gradskom kupalištu pred velikim brojem građana.
"Treniram plivanje. Bilo je hladno ali je želja da se dopliva do časnog krsta bila jača od hladnoće. Želja je pobedila i veoma sam ponosan na sebe. Učenik sam škole ''Djura Jakšić'' u Paraćinu. Ovde sam kod rodbine u Pirotu. Prvi put plivam za časni krst", rekao je po izlasku iz hladne vode Borojević.
Do Bogojavljenskog časnog krsta u Pirotu prvi je danas dopliao učenik Đordje Borojević (14) iz Paraćina i poneo titulu krstonosca na zaledjenom Gradskom kupalištu pred velikim brojem građana.
"Treniram plivanje. Bilo je hladno ali je želja da se dopliva do časnog krsta bila jača od hladnoće. Želja je pobedila i veoma sam ponosan na sebe. Učenik sam škole ''Djura Jakšić'' u Paraćinu. Ovde sam kod rodbine u Pirotu. Prvi put plivam za časni krst", rekao je po izlasku iz hladne vode Borojević.
Za takmičenje u vađenju časnog ksta iz reke Zapadna Morava u Čačku takmičilo se 149 plivača, a krst je izvadio Čačanin Đordje Luković (23), student Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.
Luković, koji je član Vaterpolo kluba, je rekao novinarima da mu je današnje takmičenje šesto plivanje za Bogojavljenski krst.
Među takmičarima su bile i dve devojke, pet pripadnika Vosjke Srbije, kao i šest mladića iz Ivanjice koji su se takmičili za vađenje Bogojavljenskog krsta u Čačku jer u Ivanjici nije organizovano. Najmladji učesnik bio je Pavle Mečanin koji ima deset godina.
Oko 2.000 Čačana posmatralo je sa obala, mosta i tribina plivanje za časni krst.
Širom Srbije danas je organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Pliva se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista. Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišcanskih praznika. Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".
Izvor: b92.net, tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZLEČILA SE OD RAKA: Jovana Leposavić uzela krst na Zemunskom keju

Izvor: Večernje novosti, 19.Jan.2019

Razaljinu od 33 metra, pri temperaturi vode od dva do tri stepena, prvi je preplivao Lazar Makuljanin, ali niko od plivača nije hteo da uzme krst dok Jovana nije došla do njega i uzela ga. Na zemunskom keju u Beogradu Bogojavljanski krst uzela je danas 18-godišnja Jovana Leposavić...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.