Plivanje u morskoj vodi - zdravlje i smirenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2019, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plivanje u morskoj vodi - zdravlje i smirenje

Odvajkada su ljudi znali da je plivanje u morskoj vodi blagotvorno za lečenje različitih bolesti, što je potvrđeno i prvim naučnim radovima na tu temu. Klasični engleski lekar, Ričard Rasel još sredinom osamnaestog veka, tačnije 1769. godine objavljuje disertaciju o koristima morske vode u lečenju "bolesnih žlezda". Korišćenje morske vode u medicinske svrhe zove se talasoterapija. Zahvaljujući svom sastavu, morska voda koja sadrži značajno veće količine minerala vrlo je korisna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kožu, za stanja poput psorijaze i ekcema.

Ono što posebno treba istaći jeste bogat sadržaj joda u morskoj vodi, zbog čega deluje antiseptično i ima zaceljujuća svojstva. Ispiranje nosa morskom vodom i plivanje u njoj smanjuje simptome polenske kijavice, sinusitisa i drugih disajnih tegoba (astma), jer morska voda čisti prirodne telesne tečnosti u sluznici disajnih puteva.

Vežbanje i plivanje u morskoj vodi je vrlo zdravo i okrepljujuće, smanjuje stres. Morski biolog Valas Nikols u svojoj knjizi "Plavi um", objavio je naučne dokaze zašto boravak u morskoj vodi deluje meditativno na ljudski organizam, podstiče kreativno razmišljanje, smanjuje anksioznost, vraća unautrašnji mir i podstiče saosećajno razmišljanje. Jedan od razloga je način na koji dišemo tokom plivanja i ronjenja. Ritmičnost disanja i naizmeničnost pokreta, u sadejstvu sa mineralima morske vode jačaju parasimpatički deo nervnog sistema koji opušta organe i smiruje mozak. Na taj način morska voda umiruje moždane talase i podstiče oslobađanje hormona koji pozitivno utiču na ljudsku psihu.

Hidroterapija - aktivnost u vodi, poput plivanja, smanjuje simptome depresije i leči nas, popravlja ono što je slomljeno unutar nas. Zbog toga se široko koristi u rehabilitaciji. Boravak u morskoj vodi aktivira temperaturne receptore ispod kože koji oslobađaju hormone poput endorfina, adrenalina i kortizola. Oni imaju terapijske koristi za mišićno-koštana stanja. Ponavljano izlaganje morskoj vodi pojačava funkcije parasimpatičkog nervnog sistema, što povoljno utiče na rad unutrašnjih organa,, zbog povećanog oslobađanja dopamina i serotonina. Česta izloženost morskoj vodi takođe jača imunitet.

Sve u svemu, redovno plivanje u vodi bogatoj mineralima je mudra navika, koja vodi ka fizičkom zdravlju i psihičkom smirenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.