Izvor: RTS, 01.Jul.2022, 16:04

Plivački maraton Uroša Ivankovića od ušća Drine u Savu

Uroš Ivanković iz Pirota jutros je počeo ostvarenje svog maratonskog sna: Iz Crne Bare, gde se Drina uliva u Savu, zaplivao je ka Beogradu. Deonicu dugu 180 kilometara planira da prepliva za 2 dana.
Za odluku mu je trebala dobra volja, a za pripreme dve i po godine. Za 22 dvogodišnjeg studenta druge godine Policijske akademije sport i priroda su moto, plivanje i ronjenje strast. Iskustva na duže staze ima, ali ne i na Savi.

"Cilj mi je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da apelujem na ljude da zaštitimo našu prirodu naše reke jer to je naše bogatstvo i moramo da ga štitimo. Za mene je ovo jedan veliki poduhvat, izazov, avantura, poduhvat ne samo za mene nego sve ove ljude, ovo nam je prvi put da tako nešto radimo. - Šta te tera? - Adrenalin, mladost, ludost ne znam šta, naravno da sam spreman", kaže Uroš Ivanković iz Pirota.
Osamdeset kilometara rekom od Crne Bare do Šapca planira da ispliva za deset sati, koliko treba do Beograda zavisi od brzine toka. Za izazov i prvo iskustvo sa Savom spremna je i pratnja.
"Mi smo podrška Urošu na čamcu biće 6 osoba među kojima je i lekarsko spasilačko obezbeđenje, pratimo reku, pratimo šta se dešava na reci ukazujemo, upozoravamo", navodi Radivoje Stamenović, instruktor Ronilačko plivačkog kluba "Pirot".
Uroš je 2017. godine preplivao Zavojsko jezero dugo 17 kilometara, sledeće isplivao 27 kilometara Ohridskog jezera, a od Sitonije do Atosa 2019. u Egejskom moru plivao je 9 sati. Savski maraton - dugogodišnja želja.
"Mi smo ponosni što Uroš ovo radi i što je to njegov san, on odmalena voli da pliva da ima ovakve poduhvate, tu smo da ga podržimo da ispoštujemo tu njegovu želju", kaže Branislav Ivanković, Urošev otac.
Od Crne Bare do Šapca , dobri Savski poznavaoci kažu da je i čamcem retko ko krenuo, plivače ne pamte. Za Urošev maraton je uz kondiciju i volju dovoljno za vodu plivačko odelo, slušalice i muzika, a u čamcu energetski napici, čokoladica, voće i raspoložena pratnja. Zbog izazova je dodaje propustio junski ispitni rok, u Beogradu za dva dana očekuje da stigne do maratonske diplome.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.