Plenum osudio hapšenja, protesti se nastavljaju

Izvor: Blic, 08.Mar.2014, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenum osudio hapšenja, protesti se nastavljaju

Plenum gradjana Sarajeva osudio je hapšenje trojice sugrađana i upotrebu sile pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo protiv jednog od njih tokom protesta koji se u gradovime Federacije BiH nastavljaju i danas.

Plenum smatra da je ovakav odnos predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo još jedan oblik zastrašivanja gradjana, s očitom namerom nasilnog gušenja "opravdanog socijalnog revolta".

"Zahtevamo od MUP-a KS da po hitnom postupku oslobodi i odbaci prijavu za krivičnu odgovornost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv nedužnih gradjana", navodi se u saopštenju Plenuma.

Istovremeno, poručuju Vladi KS-a u ostavci koja je, kako kažu, svojim otvorenim pozivom na "hitno deblokiranje raskrsnica" pružila legitimitet MUP-u Kantona Sarajevo za neosnovano privodjenje sugradjana, da "gradjani i gradjanke neće pristati na nasilne ucene i zastrašivanja", prenosi agencija Fena.

"Gradjani i gradjanke Sarajeva će nastaviti da koriste gradjanska prava uredjena Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito pravo na slobodu i bezbednost i pravo na okupljanje i udruživanje, uredjeno i Zakonom o javnom okupljanju Kantona Sarajevo", poručiju iz Plenuma.

Na jučerašnjim demonstracijama u Sarajevu tri osobe su uhapšene, od kojih jedna zbog napada na službeno lice, potvrdio je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Inače, juče je navršeno mesec dana otkako se na demonstracijama, najpre nasilnim a zatim mirnim, u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH okupljaju nezadovoljni gradjani koji traže socijalnu pravdu i smene kantonalnih i federalne vlade. Nekoliko kantonalnih vlada već je dalo ostavke.

Gradjani Sarajeva tvrde da će protesti i blokada grada trajati svaki dan, sve dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Kako javljaju lokalni mediji, u podne je počelo okupljanje demonstranata ispred Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Osim zahteva koji se odnose na poboljšanje socijalnog statusa, gradjani traže i oslobadjanje uhapšenih tokom jučerašnjih demonstracija.

U podne je protest počeo i u Brčkom, gradu koji danas obeležava 14 godina postojanja Distrikta.

Deminstracije su najavljene i u Zenici i Mostaru.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.