Plenković o protestu: Ratni zločini tema dijaloga sa SRB

Izvor: B92, 14.Okt.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković o protestu: Ratni zločini tema dijaloga sa SRB

Dugi Otok -- Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je, povodom protesta u Vukovaru zbog da je "tema procesuiranja ratnih zločina kontinuirani deo dijaloga sa Srbijom".

Protest je održan zbog, kako su organizatori naveli, "nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina".

Hina prenosi da je Plenković, na pitanje novinara da li će možda zbog jučerašnjeg protesta biti promena u odnosima sa Srbijom, odgovorio i da je ta tema "deo između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostalog i politike koju Srbija treba da ispuni u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore" sa EU.

Navodi se da je hrvatski premijer kazao da "u ime Vlade i svih institucija može da kaže da je pitanje ratnih zločina, njihovo nezastarevanje, nužnost istraživanja i na kraju i procesuiranja, trajni zadatak svih tela koja su za to nadležna, pre svega policije, Državnoga tužilaštva, a onda i sudova".

Hina prenosi da je Plenković poručio da "ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i da je to zadatak kojim te institucije treba da se bave".

Navodi se da je Plenković na Dugom otoku, gde je posmatrao deo vojne vežbe „Velebit 18 - združena snaga", podsetio da Hrvatska ima četiri specijalizovana suda za ratne zločine, kao i državna tužilaštva.

Plenković je upitan kako komentariše jučerašnji protest u Vukovaru, čije je održavanje inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) zbog "nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina".

"Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Međutim, sigurno ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i smatram da je to zadatak kojim te institucije treba da se bave", naveo je Plenković.

Na pitanje da li je u Vukovaru ujedno održan i antivladin protest, jer su demonstranti nosili i njegovu sliku, Plenković je odgovorio da je "očigledno bilo i nekih koji su nastojali da pošalju upravo i takve poruke".

"Ono što je za mene bilo bitno, bitno je da čujemo svedočenje žrtava, da vodimo računa o sudbinama onih koji su izgubili sve početkom Domovinskoga rata i da tu poruku primimo k znanju, a posebno da je prime ona tela koja treba da procesuiraju te ratne zločine", poručio je Plenković i dodao da "ne vidi zašto" bi bilo sankcija za neke iz HDZ koji su bili na protestu u Vukovaru.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.