Plenković i Rama: Nema scenarija velike Albanije

Izvor: Mondo, 04.Dec.2018, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković i Rama: Nema scenarija velike Albanije

Predsednik Hrvatske vlade Andrej Plenković i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, odbacili su danas "optužbe iz Srbije o stvaranju velike Albanije".

Foto: MONDO

"Srbija i Beograd su prekršili ugovor o CEFTA. Kosovo se ponovo žalilo na to, ali nažalost nije bilo reakcije koja bi to popravila. Stopostotno povećanje carina za srpske proizvode nije normalno, ali i situacija je nenormalna", rekao je Rama odgovarajući na pitanje novinara.

"Pakt protiv Srbije": >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Šta kažu Hrvatska, Crna Gora...?

"Moramo uzeti u obzir izvesnu frustraciju stanovnika jednog dela Kosova koji su očekivali liberalizaciju viza nakon što su Kosovo i Crna Gora postigli dogovor o razgraničenju. Do juče su Kosovari bili građani drugog reda jer su živeli pod Srbijom, ali su mogli da putuju sa srpskim, odnosno jugoslovenskim pasošom. Danas su oni jedini građani Evrope drugog reda koji ne mogu nigde da putuju", dodao je Rama.

Đurić: Hodžaj razotkrio prave namere Prištine

"Kada govorimo o optužbama o velikoj Albaniji, ta se teza uvek pojavi kada Albanci s Kosova traže nešto s pravom i kada mi kao Albanija i Kosovo nastojimo razgovarati o stvarima od zajedničkog interesa", poručio je Rama.

"Ne vidimo scenario o kojem ste govorili. Želimo da se stvari normalizuju i odnosi stabilizuju", rekao je Plenković i poručio da Hrvatska želi da ima dobre odnose s Albanijom, Kosovom i Srbijom, prenosi Anadolija.

Plenković i Rama potpisali su Deklaracija o strateškom partnerstvu Albanije i Hrvatske.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.