Izvor: Nezavisne Novine, 22.Dec.2016, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Viši stepen bezbjednosti zbog zaštite građana

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Hrvatska podigla stepen bezbjednosti zbog napada u Berlinu, te da time država daje svoj doprinos sigurnosti hrvatskih građana.

Plenković je na početku sjednice vlade, koja je otvorena za javnost, najavio da će Hrvatska dobiti novu strategiju bezbjednosti.

Hrvatski premijer je istovremeno osudio teroristički napad u Berlinu i ubistvo ruskog ambasadora u Ankari.

Bezbjednosne mjere u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << podignetu su na treći stepen, od ukupno četiri nivoa.

Zagrebački Jutarnji list objavio je da su se dan nakon napada u Berlinu, u Zagrebu sastali predstavnici Bezbjednosno-obavještajne službe, Vojne bezbjednosno-obavještajne agencije i zvaničnici policije, koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbednosno-obaveštajnih službi.

Odluku o tome donosi direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova obavještava premijera.

U praksi to znači pojačane policijske patrole na mjestima gdje se održavaju javne manifestacije - posebno božićna događanja.

To znači i pojačnu kontrolu granice - kako graničnih prelaza, tako i granice po dubini prostora morske granice, kao i veću aktivnost specijalnih jedinica "kobri" i granične policije s termovizijskim uređajima.

Ovaj stepen pripravnosti podrazumjeva i jaču i učestaliju koordinaciju i razmenu informacija između policijskih i obavještajnih službi.

Treći stepen pripravnosti posljednji je put u Hrvatskoj uveden u februaru poslije terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a prije toga nakon terorističkog napada u Parizu.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti donesena je na osnovu opšte bezbjednose situacije u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim evropskim partnerima da postoji ozbiljna prijetnja od terorističkih napada na prostorima gdje se održavaju božićni sajmovi.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.