Plenković: Položaj Hrvata u Srbiji prioritet za nas

Izvor: B92, 15.Nov.2017, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenković: Položaj Hrvata u Srbiji prioritet za nas

Zagreb -- Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u Zagrebu s predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji o položaju i statusu Hrvata.

Prema njegovim rečima, ove godine su za 70 odsto povećana sredstva za projekte pomoći Hrvatima u Srbiji.

Plenković je naglasio da je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prioritetno pitanje za hrvatsku vladu, prenosi Hina.

Rekao je i da će institucije Hrvatske od institucija Srbije, u svim kontaktima, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poseno putem rada međuvladinih mešovitih hrvatsko-srpskih odbora i poverenstava, tražiti ispunjenje ranije preuzetih obaveza.

Kako se navodi u saopštenju, to se posebno odnosi na "osiguravanje zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u svim predstavničkim telima, od lokalnog nivo, preko pokrajinske do Narodne skupštine Republike Srbije".

Pripadnicima hrvatske manjine izuzetno je važno osigurati što kvalitetnije obrazovanje i informisanje na hrvatskome jeziku i pismu, dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da su ove godine znatno povećana sredstva za programe i projekte Hrvata u Republici Srbiji i iznose 1.100.000,00 kuna, što je povećanje od oko 70 posto u odnosu na 2016. godinu.

Plenković je primio predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i poslanika u Skupštini Srbije Tomislava Žigmanova i predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Slavena Bačića, a sastanku je prisustvovala i potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.