Pleme odnijelo Propeler

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jul.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pleme odnijelo Propeler

Film "Pleme" režisera Miroslava Slavospitskija dobitnik je nagrade "Propeler" za najbolji film Motovun film festivala, koji je završen u srijedu naveče.

U ovom filmu, čija je priča smještena u internat za gluvonijeme, glavni protagonista, pronalazeći svoj put kroz hijerarhiju kriminalne organizacije, mimo svoje volje ruši sva njena nepisana pravila.

Nagrada "Fipresci" dodijeljena je Rubenu Ostlundu, reditelju filma "Viša sila", opservacijskoj komediji o ulozi muškarca >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u modernom porodičnom životu, a najboljim kratkim filmom proglašena je "Arena" koja problematizuje motive dokazivanja onoga od čega smo napravljeni. Pobjednika je odabrao prošlogodišnji dobitnik nagrade Kristos Nikou.

O ovogodišnjem dobitniku nagrade "Propeler" odlučivao je poseban žiri, odnosno "Žiri u egzilu", sastavljen od umjetnika i aktivista koji su zbog svog djelovanja bili prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni.

U sastavu ovog žirija su bili reditelj Jafar Panahi iz Irana, aktivistkinja Ina Ševčenko iz Ukrajine, reditelji Nikolaj Kalezin i Natalia Kaliada iz Bjelorusije i aktivistkinja Ala Basatne iz Sirije.

Ina Ševčenko, jedina članica žirija koja je prisustvovala 17. festivalu u Motovunu, istakla je u obrazloženju slojevitost filma "Pleme".

"Iako ne može čuti nijednu riječ, publika razumije razgovor gluvonijemih kroz hladnoću i agresiju koju oni izražavaju. Odsutnost riječi i emotivnost stvaraju u ovom filmu nešto neobično, snažno i vrlo originalno", rekla je ona.

Istakla je da se "Pleme" bavi nekim važnim društvenim pitanjima i pritom nas uvodi u svijet agresije, nasilja, ugnjetavanja, slabosti, očaja, ljubavi i strasti.

Posebno priznanje dodijeljeno je filmu "Policajčeva žena" Petera Groninga, filmu-paradoksu, koji nasilje prikazuje kroz vrlo poetičnu priču.

"U filmu 'Policajčeva žena' vidimo prikaz nasilja nježno i brutalno u isti čas. Svjedoci smo postupnog rasta agresije u ljudskom biću", pojasnila je Ševčenko.

Žiri za nagradu "Fipresci" odlučio ju je dodijeliti ostvarenju "Viša sila", filmu koji je smješten u idiličnu, ali ujedno i prijeteću okolinu.

"Film se bavi međuljudskim odnosima koristeći sofisticirani i nekonvencionalni humor. Reditelj se dosljedno i hrabro drži svog ličnog stila, beskompromisno obrađujući temu uz pomoć dugih kadrova i polaganog ritma. Dijalektika teme i forme danas se rijetko viđa", navodi se u obrazloženju međunarodnog žirija za nagradu "Fipresci".

Motovun film festival je petodnevni filmski maraton u kojem se projekcije u neprekinutom nizu smjenjuju od 10 ujutro do četiri ujutro, s večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u kino-dvoranama.

Ove godine otvoreno je još jedno festivalsko kino, "Kino Billy", nazvano u čast festivalskog prijatelja i ovogodišnjeg gosta Stivena Daldrija, a prema naslovnom liku njegovog prvenca i prvog dobitnika nagrade "Propeler" "Billyja Elliota".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.