Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plavšić: Ne bih mogla da se krijem

Beograd -- Prvi put otkako je na odsluženju kazne, bivša predsednica RS Biljana Plavšić pristala je da razgovara sa novinarima.

Ona je u januaru objavila knjigu, a o zatvoru u Švedskoj, gde izdržava jedanaestogodišnju kaznu, suđenju i odnosu prema ostalim haškim optuženicima razgovarala je za banjalučku televiziju ATV. Uprkos činjenici što je u trenutku predaje Tribunalu rekla da je saradnja sa tim sudom dug prema istoriji, a ne izdaja srpskog naroda, Biljana Plavšić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odbila da se kao svedok pojavi na drugim suđenjima.

"Ono što sam imala prilike da vidim u Hagu i što sam čula, jer sam ja tamo dijelila prostor i razgovarala sa našim ljudima, i kada sam viđela kakav je taj proces u samoj sali, da moraš da šutiš, da advokat govori i da se redaju svedoci. Po zakonu verovatnoće pa da kažeš: pola su čestiti, a nije, Boga mi, ima ih mnogo... znate kako, bijeda je velika, ljudi primaju pare. Sve to kada sam ukalkulisala, rekla sam: sad treba da odmeriš svoje snage. Možeš li to? Ja to ne mogu".

Kada je odlazila u Hag, Plavšić je objasnila da ne želi da njen narod pati zbog njene odluke da se ne odazove pozivu Tribunala. Zanimljiv je danas njen stav o najtraženijim haškim optuženicima, nekadašnjim prijateljima, koji ne žele da se predaju: "Ja im ne bih dala tu mogućnost da mogu narod da ujenjuju. Vjerujte, ima nešto gore od moje situacije sada. Ne znam da li bi do sada bila živa, noseći taj teret da narod pati zbog mene, da se moje ime povlači po novinama, da tražim lekarska uvjerenja, da jednom dam izjavu da ću otići, drugi put neću, da se sakrivam. Mislim da je to ispod dostojanstva čovjeka. Mene čudi Mladić i zato celo vreme mislim da ima neko ko njemu to ne dozvoljava. On je ipak jedna ponosna, dostojanstvena osoba".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.