Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2017, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plavi kit - opasna internet igra ili neproverena priča?

MUP je reagovao na vest o navodno opasnoj igri na društvenim mrežama pod nazivom "Plavi kit". Ona je, prema medijskim napisima uzela više desetina mladih života, a MUP upozorava na oprez, kao i da pojavu igre prijave policiji. Ima, međutim, stručnjaka koji sumnjaju u proverenost i istinitost priče.

Izvor: N1

"Plavi kit" dolazi iz Rusije, navodi maloletnike da 50 dana izvršavaju razne zadatke, ustaju u 4.20 ujutru, gledaju horor filmove, samopovređuju se da bi >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poslednjeg dana na nagovor tzv. kuratora ili virtuelnog gurua sebi oduzeli život - prenose mediji u regionu i svetu. Na potencijalnu sajber pošast oglasio se i MUP Srbije uz apel građanima da pojavu takve "video igre" prijave policiji.

Ova opasna igrica prisutna je u mnogim državama i zbog nje je navodno stradalo više desetina maloletnika. Zato će Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije pojačati aktivnosti ka smanjenju opasnosti od eventualne pojave igrice „Plavi kit“, naveo je MUP.

U MUP-a za N1 objašnjavaju da nema ni regionalnih, ni svetskih upozorenja koja su do njih stigla zvaničnim putem, i nijednog zabeleženog slučaja kontakta sa igrom koja je navodno preplavila društvene mreže. Na apel su se, kažu, odlučili zbog medijskog izveštavanja i zbog prevencije.

Međutim, u fondaciji SHARE pozivaju na opreznost - kažu da nije u pitanju video-igra i tvrde da postoje dokazi da se radi o lažnoj vesti.

"MUP ima ozbiljnu obavezu da kada izlazi sa ovakvim saopštenjem u javnost, proveri svoje izvore i proveri informacije. Ali bez obzira što MUP iznosi neke informacije, takođe i mediji imaju dužnost da pre nego što prenesu MUP-ovo saopštenje urade proveru da li je zapravo ta informacija tačna i da li je relevantna za javnost", ocenio je Đorđe Krivokapić, iz SHARE fondacije.

Bezbednost dece na internetu i njihov kontakt sa nepoznatim osobama je važna tema i zahteva ozbiljan pristup. Da takva komunikacija nosi sa sobom veliki rizik, naročito po usamljenu i decu bez podrške, smatra psihoterapeutkinja i profesorka Nevena Čalovska Hercog.

"Kontakt preko društvenih mreža je visoko zavodljiv jer jednim klikom čitav spektar različitih potreba se čini da može biti zadovoljen. Ali je zaista i zabluda istovremeno i veliki rizik. Naročito deca koja provode jako puno vremena na uštrb drugih kvalitetnih aktivnosti, zadovoljavanje svojih drugih razvojnih potreba, druženja sa drugom decom", kaže Nevena Čalovska Hercog, psiholog i psihoterapeut.

Digitalna pismenost i kritičko razmišljanje su neophodni za izbegavanje sajber rizika, dodaju IT stručnjaci, dok psiholozi podsećaju roditelje da svojoj deci moraju biti sigurna baza kako bi ih sačuvali od različitih izazova.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opasne igre: Javnost bruji o "plavom kitu"

Izvor: N1 televizija, 13.Maj.2017

MUP je reagovao na vest o navodno opasnoj igri na društvenim mrežama pod nazivom "Plavi kit". Ona je, prema medijskim napisima uzela više desetina mladih života, a MUP upozorava na oprez, kao i da pojavu igre prijave policiji. Ima međutim stručnjaka koji sumnjaju u proverenost i istinitost priče...:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.