Plava ptica premijerno u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2017, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Plava ptica" premijerno u Vršcu

Vršačka publika imala je priliku da, nakon beogradske premijere, prva pogleda novu predstavu za decu "Plava ptica" po tekstu Morisa Meterlinga u adaptaciji i režiji Irfana Mensura. Sva tri izvođenja bila su praktično rasprodata, a reakcije publike i glumaca su više nego pozitivne.

Plava ptica" je predstava inspirisana istoimenim romanom Morisa Meterlinka, belgijskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1911.god. Nastala je početkom devedesetih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kada su je Irfan Mensur i Aleksandar Sanja Ilić postavili na velikoj sceni JDP-a uz baletski ansambl Narodnog pozorišta, i postala je kultna predstava Beogradske publike. Isti tandem je, uz pomoć mladih glumaca, ponovo uradio predstavu, koja je premijeru imala 20.aprila u KC Čukarica, a prve reprize izvedene su u NP Sterija u Vršcu, na oduševljenje publike.

Mališani su nam rekli da im se predstava mnogo sviđa, da nosi neku magiju u sebi, i da je na njih poseban utisak ostavila pouka predstave – da je sreća uvek tu oko nas i da samo treba da je primetimo.

Glumac Stefan Radonjić kaže da mu je posebno drago što predstava ne podilazi deci u smislu da je puna gegova i „jeftinih fora", već je zadržala svoju autentičnost. „Deca ipak moraju malo da razmisle šta su gledala, šta za njih znači plava ptica, ko su za njih svi ti likovi, i šta to sve predstavlja, naravno nije to nešto apstraktno, filozofski, već jednostavno da se nakon predstave otvori neka diskusija"

„Zadovolkjni smo reakcijom dece, i ono čega smo se naviše plašili – da li će razumeti – naravno, deca sve razumeju, time smo oduševljeni i to nas mnogo raduje", dodaje glumica Nina Linta, a Anita Stojadinović dodaje da je prednost predstave upravo to što mogu da je gledaju i odrasli. „Ako dođu roditelji, vaspitačice, učiteljice sa njima, mogu fino sve da prate, i da i njima bude zabavno maltene koliko i deci".

Priča se bavi večitim pitanjima kao što su život i smrt, ljubav, prijateljstvo, humanost i poštovanje, ali i izdaja, prevara, tajna. Jedne Božićne noći Borko i Bojana u snu dobijaju zadatak od Vile da pronađu Plavu pticu, i predstava postaje zapravo potraga za srećom:

„Za mene lično, plava ptica je zdravlje", kaže Anita, Nina brzo dodaje - „posao!", a Stefan se nadovezuje - „snaga, volja".

„Poenta je da je plava ptica sreća koju mi ne nađemo, nego je ona na putu na kojem je tražimo, dok idemo ka cilju", objašnjava Nina Linta. „Ona je stalno tu, samo je pitanje da li ćemo je prepoznati"

Kroz jednostavnu metaforu – PLAVO – predstava prenosi poruku životne suprotnosti: plav je i dan ali je plava i noć, dobro i loše koje dele nijanse, i koje i u životu nekada odlučuju o sreći. Predstava treba da promeni svest dece, i nauči ih da se raduju i uživaju u onome što već imaju, a možda ne prepoznaju. A to bi trebalo da nauče i mnogi stariji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.