Izvor: Blic, 06.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platiš profesoru za pripreme i položiš

Platiš profesoru za pripreme i položiš

POŽAREVAC - Na Višoj tehničkoj školi u Požarevcu prilikom polaganja ispita i upisa godine praksa kod nekih profesora je da student može brzo da položi ispit samo ako ide na pripremnu nastavu kod predavača kod koga ispit polaže - kaže Radmila Kojić, penzionerka iz Požarevca, inače bivši prosvetni radnik.

Njen sin Milan, student ove škole, kaže da je ispit iz fizike polagao deset puta i uspeo da ga položi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tek 11. put kada je otišao na pripreme kod profesora koji ga je ispitivao, i kada mi je platio 150 evra.

- Ima profesora ove škole koji za pripreme studenata za ispit koji se polaže kod njih organizuju kod svojih kuća i naplaćuju i po 300 evra, a neki to čine i u samoj školi ali naplaćuju u dinarima. Na konsultacijama koje su strogo individualne profesori preporučuju da se kod njih dolazi na pripremnu nastavu da bi se lakše položio ispit. Ovde ima bračnih parova koji predaju i po šest predmeta - ističe Milan Kojić.

Da na Višoj tehničkoj školi postoje dvostruki aršini prilikom polaganja ispita i upisa godine Radmila navodi primer svog sina.

- Ispit iz biostatistike polaže se iz dva dela, teorije i zadataka, i u oba slučaja pisano. Moj sin je uspeo jednom da položi zadatke a drugi put teoriju. Profesor kaže da se seća da je položio zadatke a teoriju prećutkuje, verovatno zbog toga što nije išao na pripreme za ispit kod njega jer nismo imali novca da platimo. Isto tako nekim studentima je dozvoljeno da sa jednim nepoloženim ispitom iz prve mogu da upišu treću godinu, a mome sinu nije. Uverila sam se da neki profesori na oglasnim tablama ne ističu kada su rokovi za polaganje ispita kakav je bio slučaj sa drugim oktobarskim na koji je izašao samo jedan kandidat koji je verovatno telefonom bio obavešten.

Ona je povodom toga uputila pismo Ministarstvu prosvete i sporta Republike Srbije i Glavnom prosvetnom inspektoratu u Beogradu u kojem je ukazala na dvostruke aršine.

Direktor Više tehničke škole Vladan Đulapović kaže da sa nepravilnostima koje se navode u pismu nije upoznat.

- Ljudi zovu telefonom i svašta pričaju. Kada im kažem da dođu da sve to stavimo na papir i da potpišu, oni se povlače. Ne mogu ja nekog suspendovati na osnovu telefonskog poziva. A što se tiče pripremne nastave za polaganje ispita u našoj školi, to nije dozvoljeno, osim konsultacija. Ako toga ima, neka prijave meni i ja ću preduzeti zakonske mere - ističe ljutito direktor Đulapović. S. Mirković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.