Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platanksa veza

Šta povezuje Lenona, Joko Ono, Tita i Dragana Đ., gradonačelnika ovdašnjeg? Drveće. U simboličkom, prenesenom, stvarnom i konkretnom značenju: dva hrasta, nekoliko stotina platana i - ideja drveta kao simbola života, vertikale između zemlje i neba, materijalnog i duhovnog, ako neko voli te teške reči. Gorespominjane, dakle, spaja drveće i još - aktivizam.

Jednom su Džon i Joko pisali Titu u vezi sa svetskim mirom, a ovaj ih je poslušao. Dva hrasta su još uvek tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde ih je počivši Maršal zasadio, ako ih nisu sklonili docniji stanari predsedničke rezidencije ili ekološka akcija „Milosrdni anđeo".

Jednom je D. Đ. bio kod stanara rezidencije u čijoj su bašti zasađeni hrastovi, nudio mu je ostavku, ne svoju, nego njegovu, beše to u ona mitska vremena kojih se više niko ne seća, ono kad bejasmo mladi i još nezadrigli. Posle je gradonačelnik sebe prozvao tajfunom. Nezgodan nadimak, osobito sada kada je na čelu Grada koji je odlučio da oduva platane s Bulevara. Jer platani su ogroman problem, tuda ima proći tramvaj za dvadeset drugi vek. A i stari su i bolesni, ti platani, a što je staro i bolesno, to valja poseći, tako nalažu brzina, efikasnost i odlučnost, te osobine uma za koji je svet organizaciono pitanje. Nekadašnji omladinski aktivista ne seče sam platane, dabome, poziva se na stručnjake, sasvim logično. Možda su to oni isti stručnjaci koji nisu sprečili loše orezivanje pre deceniju i po, a zbog čega sada valja seći staro drveće? I sve je to u redu, sigurno je efikasno, svrhovito, uopšte - sjajno. Samo ima jedna nevolja: Grad nije samo organizacija i inžinjering, razmena dobara i protok roba; ima nešto metafizičko u toj ljudskoj tvorevini, nešto od one hegelovske „najviše emanacije duha". Grad gradom čine pozorišta, stadioni i parkovi. Sve ostalo ima i bilo gde drugde. Peti parkić ili stari platani, ma kako bolesni bili, čuvaju se zato što je to pitanje duhovnog zdravlja. Za razliku od duhovnika u mantijama, platani se neće potući zbog para, moći i velikih automobila.

O tome je znao nešto Čika Jova Zmaj. Lekar po struci. „Gde god nađeš zgodno mesto..."

A šta je blagorodno i šta će da nagradi, to će pokazati budućnost. Možda na okljaštrenom, ogolelom Bulevaru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.