Plata prosvetarima po učinku

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata prosvetarima po učinku

Za puno radno vreme sledi cela plata, za skraćenu nastavu platiće se efektivan rad, a onima koji su potpuno obustavili nastavu, ti dani neće biti plaćeni, poručio ministar prosvete Žarko Obradović. Ako se plata umanji, ponovo ćemo obustaviti nastavu, poručuju sindikti.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će Vlada Srbije svima u prosveti platiti onoliko koliko su radili, ali da nerad ne može biti plaćen.

"Oni koji su radili puno radno vreme, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << takvih je najviše, dobiće celu platu, a onima koji su radili trideset minuta platiće se efektivan rad. Međutim, onima koji su potpuno obustavili nastavu, ti dani neće biti plaćeni", izjavio je ministar.

Obradović je rekao da postoje precizni podaci o ostvarenim časovima efektivnog rada za svakog zaposlenog i da su direktori škola dostavljali podatke za svaki dan kako su škole radile.

Prema njegovim podacima, u ovom trenutku 1.106 škola radi normalno, a 688 skraćeno. Obradović smatra da se umanjenjem zarada zbog štrajka ne krši zakon.

"Sindikati su već na startu doneli odluku o totalnoj obustavi rada. I sada se napada vlada zbog toga što ne pristaje da isplati istu zaradu i onima koji su zaključali učionice i onima koji su, više ili manje, držali časove", objasnio je Obradović odluku da smanji plate štrajkačima.

Sa druge strane sindikati prosvetnih radnika oštro se protive takvoj najavi ministra prosvete. Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat "Nezavisnost" najavili su da će, ako prosvetarima bude smanjen februarski deo plate, potpuno obustaviti nastavu posle 20. ili 21. marta.

Sindikalci smatraju da država ima novac za njihove zahteve, a to su povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, usklađivanje zarada sa indeksom potrošačkih cena, izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, dokumenta o kojem su pregovori u toku.

"Tražimo da se povećaju koeficijenti, za šta su potrebne oko dve milijarde dinara - ništa više i ništa manje. Ništa više ne tražimo, samo da se izjednačimo sa ostalim delatnostima koje se finansiraju iz budžeta", rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

Ministar

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.