Plata nije jedini razlog za odlazak medicinara iz Srbije

Izvor: Megafon.co, 28.Feb.2020, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plata nije jedini razlog za odlazak medicinara iz Srbije

Plata, veća tri ili pet puta, nije jedini motiv da zdravstveni radnici iz Srbije posao potraže u inostranstvu. Odlaze i da bi imali više materijala za rad, doživeli bolji odnos sa poslodavcima i da bi lakše profesionalno napredovali, pokazalo je istraživanje Medijskog istraživačkog centra.
Da bi uočili razloge za migracije lekara i medicinskih tehničara, o kojima se u poslednje vreme u medijima sve više govori, novinari MIC-a razgovarali su sa medicinarima koji već godinama rade >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << u Nemačkoj i Sloveniji. Ali i sa onima koji se za odlazak uveliko pripremaju. Na konferenciji su predstavili svoja zapažanja.
„Javno su pristali da govore samo oni koji su već otišli, a bilo je teško u to ubediti one koji su u proceduri za odlazak. Kažu da se boje da će neko loše protumačiti njihove reči i da će im zameriti, pa nisu ni hteli pred kamere. Zato smo više puta nailazili na zid, ali na kraju ipak uspeli da prikupimo dovoljno informacija“, kaže urednica Medijskog istraživačkog centra Jelena Đukić Pejić.
Foto – MIC

Zaključuje da ne odlaze samo mladi lekari, željni napredovanja i profesionalnog dokazivanja, niti samo oni bez posla. Već i iskusni lekari i medicinske sestre, sa sigurnim radnim mestima u javnim zdravstvenim ustanovama. Koji žele da u zrelim godinama ostvare pravo na inostranu penziju, bojeći se da im ova „domaća“ neće biti dovoljna za normalan život.  
Značaj ove teme prepoznala je i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Koja je početkom februara u Nišu organizovala debatu „Diplome bez granica – ko će da nas leči?“. Projektna koordinatorka ove organizacija Tatjana Đukić ispričala je da su i njene kolege imale problem da, tokom pripreme debate, dobiju izjave lekara u inostranstvu. Pošto su uglavnom odbijali da budu snimljeni, pristali su da o situaciji u svojoj profesiji govore pisanim putem.
„Čitajući njihova pisma zaključili smo da su mnogi otišli i zbog nepotizma. I zato što nisu želeli da pristanu na to da partijska knjižica vredi vise od njihove diplome“, rekla je Tatjana Đukić.
Do kojih su sve podataka došli novinari MIC-a, možete pročitati u tekstu Odlazak zdravstvenih radnika – egzodus ili „normalne migracije“.
Tekst i foto: Medijski istraživački centar (MIC)

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.