Izvor: RTS, 17.Maj.2021, 16:48

Plasido Domingo je rešio – saksofonistkinja Kiki iz Paraćina je zaštitno lice prestižnog takmičenja

Saksofon smatraju jednim od najzahtevnijih instrumenata koji, za izvođenje muzike, osim talenta, zahteva i posebne fizičke predispozicije. Međutim, kada devojčica od samo devet godina postane virtouz na tom instrumentu, priča dobija sasvim drugačiji ton.
Najviše voli džez i brze ritmove, ali dobro joj idu i klasika i narodne kompozicije. Temom iz Pink pantera Kristina Vasić Kiki iz Paraćina započela je mini-koncert za našu ekipu. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Kiki je nedavno bila superfinalista i najmlađi učesnik prestižnog međunarodnog takmičenja Virtuoz V4 koje je prenosila i naša kuća.
Žiri kojem je predsedavao Plasido Domingo izabrao je Kiki za zaštitno lice takmičenja što joj je širom otvorilo vrata za nastupe u svetu.
„Saksofon mi se svideo zato što je  predivan instrument koji ima baš prelep ton i to je jedini instrument koji će da me odvede kroz ceo svet da vidim i upoznam nešto potpuno novo. Najviše volim da sviram džez, jer je to nekako najlepša vrsta muzike", kaže Kristina Vasić.
Kiki paralelno pohađa muzičku i redovnu školu. U Srbiji nema specijalizovene škole za duvače.
„Saksofon iziskuje dosta vremena, svakodnevnog vežbanja, tako da nam je sa te strane malo teže, pa videćemo, za sada nam je dobro, guramo nekako", objašnjava majka Milica Pošarac Vasić.
Komšije se bune ali Kiki vredno vežba za nove nastupe.
„Voli da svira, voli da se dokazuje što je interesantno, voli da se takmiči i to mi koristimo, ja joj menjam razne kompozicije pa se ona tu kao takmiči i tako napredujemo", ističe profesor muzike Tomislav Milosavljević.
A na pitanje šta će biti kad odraste,  Kristina nema dilemu. Biće kaže najbolji saksofonista.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.